U bent hier

Innovatieve elektrische bus houdt tussenstop in Grobbendonk

Grobbendonk | Internationaal | Vlaanderen
01.04.2021 - 20.15u
Door: Mark Jaspers

De Aptis, een volledig elektrische bus ontwikkeld door het Franse bedrijf Alstom hield vandaag halt in Grobbendonk.

Daar kon het lokaal bestuur een proefritje maken. Burgemeester en Kamerlid Marianne Verhaert, een voorvechtster voor een beter toegankelijk openbaar vervoer, is alvast enthousiast.

Het gaat om een elektrische bus van het Franse Alstom die enkele jaren geleden nog bekroond met de innovatieprijs op de internationale vakbeurs BusWorld.

Momenteel maakt de Aptis een ronde door Vlaanderen en hield ze een tussenstop in Grobbendonk.

'De bus maakte vandaag de verplaatsing van Limburg naar het verre West-Vlaanderen en hield een tussenstop in Grobbendonk. We zijn dan als lokaal bestuur ook blij dat we eens kunnen proeven van deze bus van de toekomst, de Tesla onder de bussen.

Wat vooral opvalt is het ruimtegevoel in de bus en het extra rijcomfort voor de reiziger,' onderstreept burgemeester en Kamerlid Marianne Verhaert, die ook al lange tijd ijvert voor een betere toegankelijkheid van het openbare vervoer.

Deze bus is een hele verbetering voor mensen die minder mobiel zijn. Extra brede deuren, een lagere opstap en een automatisch uitschuifbare ramp. Voor mensen met een rolstoel of een kinderwagen geen overbodige luxe.

Wat meteen opvalt aan de 100 procent elektrische bus, zijn de wielen. Die staan helemaal vooraan en achteraan. De bus beschikt over een vlakke vloerplaat en kan dankzij een knielende beweging een eventueel hoogteverschil met het perron wegwerken.

Een elektrisch bediende inrijplaat maakt het voor rolstoelgebruikers handig om op eigen kracht de bus in te rijden. Daarmee is de bus toegankelijker voor iedereen.

Bovendien is ze ook stabieler en vormen scherpe bochten en verkeersrotondes geen enkel probleem", zegt Robert Seghers van Alstom.

In België is de Aptis bus nog niet officieel in gebruik. Maar in steden als Parijs, Grenoble, Toulon en Straatsburg is de Aptis van Alstom wel al te zien in het straatbeeld.

"Ik hoop dat we de bus snel mogen zien rondrijden. Niet enkel voor de reiziger is het vele malen comfortabeler, ook naar geluid en uitstoot is deze elektrische bus een grote stap voorwaarts", besluit Verhaert.

Foto's : proefrit met burgemeester Marianne Verhaert, Robert Seghers (Alstom) en Johan Verhaegen (schepen duurzaamheid Grobbendonk)/ N.
Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto