Vandaag wordt InSight gelanceerd, een Marslander van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die het inwendige van de planeet Mars moet onderzoeken.

De resultaten van een van de experimenten worden geanalyseerd bij de Koninklijke Sterrenwacht in België. "Het inwendige bestuderen is belangrijk, omdat het de motor is van alles wat op het Marsoppervlak gebeurt", zegt Tim Van Hoolst van de Sterrenwacht in "De ochtend".

InSight wordt vandaag gelanceerd en moet op 26 november aankomen op Mars. Daar gaat de lander verschillende experimenten uitvoeren die moeten uitzoeken hoe de planeet er vanbinnen uitziet. "Alle vorige Marsmissies hebben de atmosfeer en het Marsoppervlak onderzocht", zegt Van Hoolst. "Het is nu de eerste keer dat we het inwendige gaan bestuderen."

Een van de experimenten maakt gebruik van een seismograaf zoals die op Aarde gebruikt worden om aardbevingen te registeren. "De inwendige structuur van de Aarde kennen we dankzij dergelijke seismometers", zegt Van Hoolst.

Het is de bedoeling om nu hetzelfde te weten te komen van Mars. "Het is zoals bij medische beeldvorming. Men stuurt stralen door je lichaam en op basis daarvan bouw je een beeld op van hoe je er binnenin uitziet. Eigenlijk maken we nu een soort röntgenfoto van Mars."

Volg de lancering HIER.

(Lees verder op VRTNWS)

Foto's credits NASA/JPL.