De gemeente Lille wil het naleven van bouwvoorschriften beter gaan controleren. Hiervoor tekende de gemeente in op de intergemeentelijke dienst handhaving ruimtelijke ordening van IOK.
Vorige donderdag legden twee intergemeentelijke stedenbouwkundig inspecteurs de eed af bij de burgemeester. De twee zullen de handhavingsambtenaar van de gemeente ondersteunen.
De bevoegdheden van de stedenbouwkundige inspecteur zijn erg ruim. Ze kunnen net zoals de politiediensten vaststellingen doen op privéterrein en ze kunnen herstelvorderingen inleiden.
Dit betekent dat ze kunnen afdwingen dat illegale constructies worden afgebroken en dat de oorspronkelijke situatie wordt hersteld. Indien nodig kunnen ze ook werkzaamheden stilleggen.
Burgemeester Marleen Peeters (N-VA): De nieuwe regelgeving rond handhaving ruimtelijke ordening legt meer bevoegdheden bij de gemeenten. Onze inwoners storen zich erg aan bouwovertredingen. Door sterk in te zetten op handhaving willen we inbreuken in de toekomst voorkomen en iedereen duidelijk informeren over wat wel en wat niet kan.
Een aangename woonomgeving is belangrijk voor iedereen. Het hoofddoel is het herstel van de goede ruimtelijke ordening en niet het sanctionerend optreden op zich. Sancties worden enkel gehanteerd als het de enige manier is om de effectiviteit te garanderen.
De inspecteurs zijn ook expliciet bevoegd om raadgevingen en aanmaningen te geven. Deze zachte handhavingsinstrumenten bieden vaak al een oplossing en vermijden een verder handhavingstraject met verbalisering of sanctionering.
Voor klachten en meldingen rond bouwmisdrijven kan je terecht bij de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente. De gemeente controleert welke vergunningen er zijn en welke voorschriften er gelden. Indien nodig gaan de inspecteurs ter plaatse om vaststellingen te doen.