De Economische Inspectie heeft 3 zonnebankcentra, in Herentals, Aalst en Aalter, wegens directe en grote gezondheidsrisico's per direct en voor onbepaalde tijd gesloten. Dit betekent dat deze centra niet langer open zijn voor publiek.  In Herentals sloot de FOD het zonnebankcenter Megazon2 naast Basic-Fit op de Belgiëlaan 60, in de stationsbuurt.

"De voornaamste inbreuken gaan over het toelaten van minderjarigen, mensen met huidtype 1, en foute stralingsnormen van de lampen", zo meldt Kris Peeters, minister van Economie en Consumentenzaken. Peeters onderzoekt of voor 1 van deze 3 centra een definitief uitbatingsverbod kan worden opgelegd, wegens ernstige inbreuken en recidivisme.

Begin 2016 gaf minister Peeters de opdracht aan de Economische Inspectie om de controles op zonnebanken in zogenaamde zonnecentra op te drijven. Overtredingen die de gezondheid van de gebruikers rechtstreeks benadelen, zouden gericht opgespoord en gesanctioneerd worden, benadrukte hij toen. (fod/vrt/nnieuws) (foto megazon2 )