Moet het KLJ-lokaal van de KLJ Noorderwijk binnenkort afgebroken worden? Als het van een overijverige ambtenaar van de Inspectiedienst van de Vlaamse Gemeenschap afhangt wel. De man/vrouw wil een vonnis van 34 jaar geleden laten uitvoeren waarin bepaald werd dat er bij de bouw van het KLJ-lokaal een bouwovertreding werd begaan.

Een van de bouwers en verantwoordelijken van toen Witje Mertens kreeg alvast een brief in de bus waarbij in afwachting van de uitvoering van het vonnis een hypotheek werd gelegd op al zijn bezittingen. Witje Mertens zoekt voor zichzelf nu een goede advocaat gespecialiseerd in ruimtelijke ordening. Hij nam al contact op met de Herentalse schepen van ruimtelijke ordening Mien Van Olmen (CD&V) en schepen van jeugd Jan Bertels (sp.a). Een honderdtwintigtal jongeren dreigt immers op straat te komen.

Zo ver komt het mogelijk toch niet omdat er volop een dossier is waarbij de KLJ-lokalen zouden geregulariseerd worden. Maar dat dossier sleept volgens Mertens al lang aan.

Oude wonden

De brief van de inspectiedienst rijt oude wonden open. Alles dateert al van 34 jaar geleden. Het was de tijd waarin de KLJ Noorderwijk door de plaatselijke pastoor zowat in alles werd tegengewerkt. De KLJ had geen vast lokaal, kon dan een periode hier en dan weer daar terecht. De Chiro had een vast lokaal en dus wilden de KLJ'ers er ook een. Bij toenmalig burgemeester Leirs kregen ze gehoor. Zoals het in die tijd ging van 'doe maar' trokken de KLJ'ers vol goede moed een eigen lokaal op dat best mocht gezien worden. Tot er één Noorderwijkenaar klacht indiende en er een PV voor een bouwovertreding werd opgemaakt. Dat leidde tot een vonnis maar de burgervaders nadien stelden telkens de leiding met een 'komt in orde' gerust. Tot nu dus...