U bent hier

Interim werknemer goede oplossing voor vacaturestop

Vlaanderen
06.01.2021 - 13.38u
Door: Mark Jaspers

Direct na de eerste lockdown in maart 2020 voerden veel multinationals en kmo's een hiring freeze in. En hoewel het aantal vacatures na de zomer weer steeg, zijn bedrijven nog steeds voorzichtig met het aanwerven van nieuwe medewerkers op permanente basis. Een interim kracht kan dan uitkomst bieden.

Hoe werkt het?

Soms is er behoefte aan extra hulp, maar kan door een vacaturestop geen nieuwe werknemer worden aangenomen. Met een interimaris is toch een oplossing mogelijk, doordat deze professional niet meetelt voor het personeelsbestand van een bedrijf.

De uitzendorganisatie die de professional 'verhuurt' is immers de wettelijker werkgever, en de interimaris kan door het inhurende bedrijf als een andere kostenpost op de balans worden gezet.

Els Van Der Veken, director bij uitzendkantoor Walters People, ziet de laatste maanden de vraag naar interim werknemers groeien, nadat in het tweede kwartaal van 2020 een groot deel van het aantal interim vacatures was stopgezet.

"Vanaf september, oktober, hebben wij veel meer van dit soort vacatures binnengekregen. Bedrijven vinden het een heel flexibele oplossing."

Tijdelijk-naar-vast

Voor organisaties die nu geen ruimte hebben om iemand in vast dienstverband aan te werven maar dat op de middellange termijn wel graag willen, is er ook een geschikte oplossing.

Met een zogeheten 'interim-naar-vast-constructie' staat op voorhand al vast dat een werknemer op termijn in vaste dienst treedt, na een aanvankelijke periode op interim-basis. Ook voor de periode waarin deze professional als interimaris werkt, geldt dat hij of zij niet meetelt voor het vaste personeelsbestand.

Deze 'interim-naar-vast-constructie' heeft volgens Van Der Veken ook nog een ander voordeel. Professionals durven volgens haar in deze onzekere tijden minder vaak de overstap te maken naar een nieuwe werkgever, vooral als zij niet zeker zijn van een vast dienstverband.

"Wanneer je dan een interim-naar-vast-contract biedt, geef je een signaal af dat je het ook op langere termijn ziet zitten met een nieuwe werknemer."

Senior profielen

Professionals met verschillende jaren ervaring en/of projecten op de teller, brengen ook andere kwaliteiten mee die in een pandemie van nut zijn. Van Der Veken: "Kwaliteiten zoals een snel aanpassingsvermogen en flexibiliteit, en alle best practices van de verschillende organisaties waar hij of zij eerder heeft gewerkt."

Volgens Van Der Veken zijn dit wel de meer senior profielen, en dat heeft in deze tijden van thuiswerken ook zo zijn voordelen. Zij kennen de klappen van de zweep en zijn direct inzetbaar.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto