In het Internationaal Ruimtestation ISS loopt momenteel niet één Belgisch experiment, maar zijn er twee aan de gang. Dit heeft de Belgische satellietbouwer QinetiQ Space dinsdag meegedeeld.

Beide experimenten zijn begin december met een onbemande Dragon-capsule in het ISS aangekomen, zijn ondertussen geijkt en de eerste resultaten sijpelen binnen.

Het ruimtevaartbedrijf uit Kruibeke maakte de fotobioreactor voor het Artemiss-project in samenwerking met het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol.

Dat experiment moet cruciale informatie verschaffen over de haalbaarheid om in de ruimte voedsel en zuurstof te produceren met een actieve bacteriecultuur.

Qinetic Space ontwikkelde in opdracht van het Europese Ruimtevaartbureau ESA ook de hardware voor het "Transparent Alloys"-experiment, dat onderzoekt hoe het stollingsproces van metaallegeringen verloopt in de ruimte.

Vermits het moeilijk is om het stollingsproces van een metaal in beeld te brengen, worden daarbij stand-in materialen gebruikt.

Na opwarming van deze chemische stoffen, die eigenschappen hebben vergelijkbaar met die van metaallegeringen, worden ze langzaam gestold.

Tijdens dat proces worden de stoffen transparant, waardoor men echt in het materiaal kan kijken.

Twee microscopen leggen beelden vast van het stollingsproces, zodat wetenschappers ze achteraf kunnen analyseren. Daarmee kunnen ze het ontstaan van microstructuren in metaallegeringen beter begrijpen en fijner modelleren. (BELGA)