Morgen zondag 5 december is het de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Het is de dag waarop jaarlijks wereldwijd vrijwilligers in de kijker gezet worden.

Vrijwilligers zijn de spil van de werking van Rode Kruis-Vlaanderen. Dat maakt de organisatie uniek.

In heel Vlaanderen helpen meer dan 13.000 Rode Kruis-vrijwilligers met hart en ziel op de meest diverse manieren. Hun taken en opdrachten zijn ruim en divers. Van ondersteuning bij de organisatie van bloedinzamelingen, het organiseren van hulpposten op evenementen, dringend en niet dringend ziekenvervoer, lesgever eerste hulp, zorgbibvrijwilliger, animator in vakantiekampen voor mensen met een beperking, taken in de opvangcentra, enz.

Sinds vorig jaar zijn daar ook mensen bijgekomen die zich occasioneel of bij specifieke gebeurtenissen belangeloos willen inzetten. Zo zijn 26.000 mensen aangemeld op ons crisisvrijwilligerplatform.

Het is overduidelijk dat vrijwilligers in de samenleving van onschatbare waarde zijn. Dat blijkt ook nu terug tijdens de 4de corona-golf waar onze vrijwilligers gevraagd worden om in te springen in zorgcentra, vaccinatiecentra enz.

Met de 'Ode aan de vrijwilliger' wil Rode Kruis-Vlaanderen al haar vrijwilligers danken voor hun belangeloze inzet en enthousiasme in alle omstandigheden en op elk moment.

't Is niks

Dat is wat je zegt.

Elke keer je iemand helpt.

Wanneer je weer klaarstaat.

Als je even bloed doneert.

Eerste hulp biedt.

Of een sticker koopt.

Jouw hulp is niet niks.

Jouw hulp is net alles.

Want als jij je tijd geeft,

schenk je anderen de tijd van hun leven.

Met jouw goede zorgen,

neem je die van een ander weg.

Je geld geeft iemand anders nieuwe kansen

Jouw bloed geeft iemand leven.

Jouw inzet maakt een wereld van verschil.

Gewoon, zomaar.

Zo kunnen we samen nog meer geven

Nog meer mensen helpen.

Elke dag opnieuw.

En dat ...

Is niet niks.

Rode Kruis-Vlaanderen blijft sterk inzetten op vrijwilligers en wil in de volgende jaren het vrijwilligerschap van de toekomst mee vorm geven en in goede banen leiden.

De organisatie moedigt daarom ook iedereen aan om vrijwilligerswerk op te nemen. Deze week nog liet de organisatie weten op zoek te zijn naar meer dan 200 nieuwe vrijwilligers voor de werking van haar Zorgbib activiteiten.

Wie interesse heeft om vrijwilliger te worden: www.rodekruis.be/vrijwilliger

Foto : Rode Kruis Herentals/NNieuws.