25 november werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'Internationale dag voor de uitbanning van geweld op vrouwen' (International Day for the Elimination of Violence against Women).

Tal van organisaties, waaronder Soroptimist International, vestigen mee de aandacht op deze veel voorkomende schending van mensenrechten.
Ook Soroptimist International Club Kempen schaart zich achter de "ORANGE THE WORLD"-campagne en de sensibilisering van het nummer 1712.

Orange the world: SAY NO to violence against women

'Deze 16-daagse internationale campagne om het publiek bewust te maken van gender gerelateerd geweld begint op 25 november, de internationale dag voor het bannen van geweld tegen vrouwen en meisjes, en eindigt op 10 december, de internationale dag van de mensenrechten.

Als publiek signaal worden gebouwen, monumenten of openbare plaatsen overal ter wereld oranje verlicht. Hierbij staat oranje symbool voor een toekomst waar meisjes en vrouwen veilig zijn.

Naar schatting krijgen 35% van de vrouwen in de wereld ooit te maken met fysiek en/of seksueel geweld.

De Kempen kleurt oranje

Soroptimist International Club Kempen steunt voor het tweede jaar op rij deze campagne. Op onze vraag sluiten een aantal Kempische burgemeesters zich aan bij deze campagne door één of meerdere gebouwen 16 dagen lang een oranje gloed te geven.

< De lokale besturen van Meerhout, Laakdal, Geel en Westerlo.

1712
Hulplijn bij vragen over elke vorm van geweld of misbruik. Lichamelijk, psychisch, economisch of seksueel geweld... iedereen kan op dit gratis nummer terecht met zijn/haar melding, vraag of verhaal.

Soroptimist International

Soroptimist International is een vereniging van 72.000 vrouwen die samenwerken om het leven en de status van vrouwen en meisjes te verbeteren. Sinds 1921 financieren zij overal ter wereld projecten, voeren zij concrete acties uit, verstrekken zij informatie en zorgen zij voor bewustmaking.

Soroptimist is een krachtige en effectieve stem voor de rechten van de vrouw, met vertegenwoordiging in internationale organen zoals de Raad van Europa en de Verenigde Naties.

Soroptimist in België heeft meer dan 1.650 leden en is lid van de 'Conseil des Femmes Francophones' en van de Vrouwenraad.

Soroptimist International Club Kempen

Deze jonge club, gecharterd op 1 september 2020 midden in Corona-periode, ondernam reeds volgende acties:

• Syrische kookworkshop voor financiering bus-uitstap naar speeltuin met anderstalige moeders en hun jonge kinderen.
• Verkoop wenskaarten en artisanale schaaltjes voor aankoop IT-materiaal, opdat meisjes tijdens de covid-sluiting van hun landbouwschool Terra Mae in Brazillië online les kunnen volgen en geen achterstand oplopen.

• Ontwikkeling Wegwijzer digitale tools voor Verslavingskoepel Kempen.
• Care-Free project: verdeling menstruatiepakketjes op wereldmeisjesdag in KOGEKA-afdeling Kasterlee.
• Aanplanten bos in Schilde ism Natuurpunt.