Iemand die op de grond ligt te schokken. Dat is wat het grote publiek zich voor de geest haalt, wanneer men aan epilepsie denkt.

'Maar epilepsie is veel meer dan dat,' benadrukt neuroloog dr. Rishi Panday verbonden aan het AZ Herentals. 'We mochten vandaag 10-tallen Kempenaren en Netelanders verwelkomen die wilden ervaren hoe epilepsie eruit ziet in de hersenen of om een virtuele reis maken in het epileptisch brein.  We zijn heel tevreden met de publieke opkomst vandaag.'

'Het was een heel aparte virtuele ervaring', zegt Ingrid P. uit Poederlee. 'Nu begrijp ik alles beter rond epilepsie.  M'n tante had vaak aanvallen, en we geraakten altijd in paniek toen ze tegen de grond lag.'

Epilepsie : aantal patiënten stijgt

Epilepsie is, na migraine, wereldwijd de meest voorkomende neurologische aandoening en het aantal patiënten stijgt. Toch is de ziekte zelf weinig bekend bij het grote publiek.

Het AZ Herentals mocht vandaag rekenen op de ondersteuning van Health House, C-Naps en Epihunter.

De klassiek gekende aanvallen van bewustzijnsverlies met verstijvingen en/of schokken is waar de meeste mensen aan denken bij de term 'epilepsie'. Maar eigenlijk is de term een verzamelnaam voor een waaier aan oorzaken en uitingsvormen, zoals ook concentratiemoeilijkheden en afwezigheden.

Abnormale hersenactiviteit ('hersenritmestoornissen') is vaak een aanwijzing voor epilepsie. Om dit vast te stellen en de prognose van de aandoening in te schatten, wordt er een EEG (elektro-encefalogram) genomen.

dr. Rishi Panday : 'EEG gebeurt het liefst zo snel mogelijk na een aanval'

'Dit EEG gebeurt het liefst zo snel mogelijk na een aanval', benadrukt dr. Rishi Panday, een van de vier neurologen van het AZ Herentals. 'Bij een onderzoek binnen 12 uur na een aanval is de kans om afwijkingen te zien tweemaal zo groot als anders.

Wanneer blijkt dat bij een eerste epilepsieaanval epileptische hersenritmestoornissen aanwezig zijn, dan verhoogt voor de patiënt de kans op een tweede aanval binnen het jaar van 10% naar 70%. Een snelle diagnose is dus aangewezen.'

Epilepsie heeft een grote impact op de patiënten die eraan lijden. Ruim 25% van de mensen met epilepsie zijn langdurig arbeidsongeschikt en de ziekte gaat gepaard met een sterfterisico dat driemaal zo hoog ligt.

Bovendien heeft de ziekte een enorme psychosociale invloed op de mensen met epilepsie.'

Op de groepsfoto : vlnr. Dr. Gregory Helsen (Neuroloog AZH), Isabelle François van Health House, Erik Willemen van C-Naps, Hogne Ulla van Epihunter, Dr. Rishi Panday (Neuroloog AZH) en Jan Vermaelen van UCB België.

Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.