Het parket van Antwerpen is vanmorgen binnengevallen bij mestverwerkingsbedrijf Greenergy aan Dieperstraat Herselt en Quirynen aan Koekhoven Merksplas. Simultaan waren er 10-tallen huiszoekingen in Vlaanderen en ook in Nederland.

Het gaat om een grootschalig en internationaal onderzoek rond mestfraude, waarbij verschillende firma's bij betrokken zijn.

Eén onderzoek focust zich op de activiteiten van een groep bedrijven, met hoofdzetel in Merksplas. Deze groep is met verschillende vennootschappen actief zowel in de akkerbouw, de veeteelt, de voedingsindustrie (zuivel) en in de mestverwerking (covergisting en biogas).

Recente doorlichting en vaststellingen van de Mestbank brachten aan het licht dat bij de gerapporteerde stalen van de firma's van de groep vermoedens waren van fraude.

De Omgevingsinspectie had de voorbije jaren al meerdere milieumisdrijven vastgesteld bij bedrijven van deze groep. Deze informatie leidde ertoe dat een gerechtelijk onderzoek werd opgestart.

Het tweede onderzoek richt zich op de activiteiten van de groep rond een groot mestverwerkend bedrijf dat in de Waaslandhaven waaraan ook Greenergy in Herselt gelinkt is.

Arrestaties

Bij de actie vandaag werden 170 leden van FGP ingezet en werd er samengewerkt met de FGP's van Oost-Vlaanderen en Limburg, de scheepvaartpolitie, de lokale politiezones Regio Turnhout, Noorderkempen, Zuiderkempen, Kruibeke-Temse en Maasland.

Er zijn in huiszoekingen uitgevoerd in de provincies Antwerpen (16), Limburg (2), Oost-Vlaanderen (5) en West-Vlaanderen (1), en op 8 locaties in Nederland. Europol verleende bijstand bij de operatie.

17 personen zijn gearresteerd voor verder verhoor. 13 voertuigen en opleggers werden in bewaring genomen. (pp) (fgp) Beelden NVWA