'Als school voor nijverheid en techniek voor de toekomst verleggen we voortdurend onze grenzen. We staan open voor vernieuwing en innovatie en we willen onze leerlingen optimale kansen bieden en hen betrekken bij nieuwe projecten en uitdagingen.

Reeds het vierde jaar op rij organiseren wij buitenlandse stages voor onze leerlingen. Deze stages kaderen in het Erasmus+ programma, een Europees programma voor onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport.

Onze leerlingen krijgen d.m.v. de stages de kans om in de bedrijfswereld kennis op te doen inzake de meest geavanceerde technieken en toepassingen. Ze kunnen er hun opgedane schoolkennis omzetten in praktijk.

Het feit dat onze leerlingen hun stage in het buitenland doen, biedt bovendien een enorme meerwaarde. Ze kunnen er kennismaken met een andere bedrijfscultuur, ze zullen methodes aangeleerd krijgen die in Belgische bedrijven niet aan bod komen.

Het zal hen ook een bredere kijk op de wereld geven en het zal voor hen een extra troef zijn als zij zich later op de arbeidsmarkt zullen begeven.

Tijdens de stage worden zij uitgedaagd om de nodige zelfdiscipline aan de dag te leggen en te tonen dat zij in staat zijn zelfstandig in het leven te staan. Zij zullen de kans krijgen zich te oefenen in een vreemde taal en de opgedane ervaring zal hen ongetwijfeld stimuleren in hun communicatieve en sociale vaardigheden.

Ierland, Italië en Duitsland 2019

Dit schooljaar (van 25 maart tot 5 april) zijn er leerlingen uit de richtingen Houttechnieken, Houtbewerking, Lassen-constructie en Elektrische installatietechnieken vertrokken naar Ierland, Italië en Duitsland.

In Ierland hebben ze stage gelopen bij Reynaers Aluminium. Ze werden er ingeschakeld in het productieproces van aluminium ramen en beslag. In Italië hebben de leerlingen twee weken meegedraaid op de productieafdeling van Baltimore Aircoil. In Duitsland werd er naarstig getimmerd samen met het bedrijf Willi Heinz Zimmerei.

Gedurende de stageperiode verbleven ze zelfstandig in een appartement/cottage. Ze deden er zelf hun inkopen en zorgden dat er lekkere maaltijden op tafel verschenen. Dagelijks werden er foto's doorgestuurd zodat het thuisfront het hele verhaal op de voet kon volgen.

Een getuigenis

Robbe Van Nuffel, 6e jaar Houtbewerking

Bedrijf: Willi Heinz Zimmerei

'Het bedrijf waar ik stage heb gelopen was gespecialiseerd in houtbouw zoals daken, bijgebouwen en façades. Het bedrijf wordt geleid door 2 broers, Norbert en Klaus, en we werkten meestal op verplaatsing.

De sfeer tijdens de stage zat goed, er werd veel gelachen en ze namen ons gewoon op in het bedrijf zoals andere werknemers. Er werd hard gewerkt in het team en ik denk dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen.

De bedoeling van de stage in onze opleiding is om ons voor te bereiden op het 'werkleven'. Ook kunnen we zo de verschillende takken van de stiel ondervinden en een betere keuze maken over wat we gaan verder studeren of welk soort werk we willen doen.

Ik heb tijdens de stage veel geleerd over de soorten constructies die er zijn. Ook de verschillen tussen België en Duitsland zijn nu heel duidelijk geworden, zowel in de manier van werken als in het dagdagelijkse leven.

Door deze stage is ook mijn manier van communiceren met collega's verbeterd.'

Toekomst

Het team 'internationalisering' zit niet stil. Volgend schooljaar reizen we verder naar Denemarken met het bedrijf Vink te Heist-op-den-Berg (Europese marktleider voor de distributie van kunststof halffabrikaten). Daar zullen de leerlingen mee ingeschakeld worden in het ganse proces op de werkvloer.'