Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Internationale vrouwendag: Femma ijvert voor gelijke porties

Femma

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Femma laat die dag van zich horen. Want wij ijveren voor gelijke porties. Niet alleen als er taart op tafel komt, ook als het gaat over onbetaalde arbeid. De cijfers liegen er niet om.

Het merendeel van de onbetaalde arbeid, denk aan zorg en het huishouden, komt nog veelal op de schouders van vrouwen terecht. Die deze taken vaak opnemen bovenop een betaalde job. Kortom, er ligt te veel op het bord van vrouwen.

Onbetaalde arbeid is nodig, is essentieel voor het draaiend houden van de maatschappij, maar wordt nog te vaak niet gezien als volwaardige arbeid, niet gewaardeerd en dus ook niet gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen.

En daar willen wij iets aan doen. Niet door het als een privé kwestie te bekijken die geregeld moet worden aan de keukentafel, maar door de maatschappelijke structuren die deze ongelijkheid in leven houden zichtbaar te maken en oplossingen voor te stellen. Want die zijn er.

In Turnhout

Woensdagvoormiddag 8 maart doorlopend van 9u30 tot 11u30  zijn we aanwezig in de centrale inkomhal van De Warande en zetten stippen op een bord.  Elke stip is het symbool van  een zorgtaak die met veel liefde wordt opgenomen maar die onvoldoende aandacht en waardering krijgt.  En ja eerlijk, soms ligt er echt wel wat teveel op het bord van de meeste vrouwen, zijn de porties wat ongelijk verdeeld.

Maandagavond 13 maart om 19u30 in de bib van Turnhout : Lezing “Het is hier geen hotel”

Het is hier geen hotel! Naar een gelijke taakverdeling thuis

81 % van de Belgische vrouwen voert dagelijks huishoudelijke taken uit, tegenover 33 % van de mannen. 'Vrouwen hebben de laatste decennia veel kansen gegrepen op de arbeidsmarkt en andere publieke sectoren, maar thuis gaat die emancipatie veel trager'. Eva Brumagne en Riet Ory, auteurs van het boek ‘Het is hier geen hotel!’, bieden je in dit webinar/deze lezing concrete handvatten voor een gelijke taakverdeling thuis en zetten je zo op weg naar meer eigen tijd, minder ruzie en negatieve gevoelens, een (nog) beter seksleven en zelfredzame kinderen.

Voor info over deze lokale activiteiten: cil.vanostaeyen@femma.be

Femma

Deel dit artikel