De gemeenteraad van Westerlo keurt op maandagavond 25 januari de lastvoorwaarden en wijze van gunning goed voor grote werken in de Gevaertlaan en Heultjedorp. Schepen van openbare werken Filip Verrezen en Heultjes schepen van mobiliteit en fietsbeleid Kristof Welters lichten de plannen toe.

"Door het vele zware vrachtverkeer dat wekelijks de Gevaertlaan gebruikt was het betonnen wegdek aan vervanging toe. Dat wegdek zal volledig in asfalt worden aangelegd", vertelt schepen Verrezen.

"De betonvakken waren al langer op verschillende plaatsen weggezakt en zorgden voor oneffenheden. Vele jaren geleden werd de ondergrond al eens onderzocht naar stabiliteit. Enkele jaren geleden werden de betonvakken afgeschraapt om ze terug wat meer aan mekaar te laten aansluiten.

Nadien werd er ook nog een vleugje asfalt over gelegd. Toen was al wel duidelijk dat dit maar een tijdelijke oplossing zou zijn en dat de rijweg op een duurzame manier diende aangepakt te worden.

Het wordt nu een volwaardige asfaltweg in het verlengde van een groot gedeelte van de Gevaertlaan in Zoerle-Parwijs waar dit op deze manier al eerder gebeurde. Door het gebruik van asfalt zal het comfort voor de omwonenden sterk verhogen."

"Betonwegen zorgen ook op andere plaatsen soms voor enige ergernis, maar zelden hebben die wegen al een gescheiden rioleringsstelsel. Als je een wegdek volledig wil vervangen, pak je best ook gelijk de riolering aan of dan doe je dit op plaatsen waar al een gescheiden rioleringsstelsel ligt.

De Gevaertlaan heeft al een gescheiden stelsel én ligt op een drukke vrachtroute. Dat verantwoordt deze investering", vult Filip Verrezen aan. Alvorens de werken te kunnen uitvoeren zal ook onroerend erfgoed nog een definitieve goedkeuring moeten verlenen omdat het centrum van Heultje erkend is als een beschermd dorpsgezicht.

Maar de werken gaan nog veel verder. "Ook de fietspaden waren aan vervanging toe en zullen heraangelegd worden in comfortabel asfalt", zegt schepen Kristof Welters, "en er komen veilige fietsoversteken die nu ontbreken."

In Heultjedorp heeft het gemeentebestuur de hele fietscirculatie herbekeken. De gevaarlijke oversteek naast de kerk verdwijnt en er komt een veilig alternatief vlak voor de kerk. En op de parking wordt een extra fietspad aangelegd zodat fietsers komende uit de Gravin de Merodestraat die richting Zoerle-Parwijs willen rijden zich sneller aan de juiste kant van de weg bevinden.

"De schoolomgeving zal een stuk veiliger worden", gaat Welters verder, "de schoolkinderen zullen immers gebruik kunnen maken van aangepaste oversteken. Daarbovenop wordt het traject van de kinderopvang tot aan de kerk een variabele zone 30."

De planning nam meer dan anderhalf jaar in beslag. Eind 2019 bogen bijna 200 Heultjenaars zich nog in werkgroepjes over de plannen tijdens een groot dorpsoverleg.

Men kon kiezen uit een aantal voorstellen en er werden verschillende suggesties gedaan. Ook de Westelse afdeling van de Fietsersbond en het gemeentelijk verkeerscomité waar ook de politie deel van uitmaakt spraken zich uit over de plannen.

Het is de bedoeling dat nog dit jaar de werken kunnen aanbesteed worden. Van het moment dat er een aannemer bekend is, zal er terug een dorpsoverleg plaatsvinden om het verloop van de werken toe te lichten.