De gemeenteraad Nijlen keurde het gemeentelijke budget voor 2016 goed. Het wordt een belangrijk jaar voor de dienstverlening aan de inwoners en dat blijkt ook uit de concrete projecten die voor het nieuwe jaar gepland zijn. Een ander speerpunt is de aanleg van vrij liggende fietspaden langs de invalswegen, maar ook op onderwijs en een gevarieerd vrijetijdsaanbod blijft de gemeente inzetten.

Aan de personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing wijzigt niets in 2016. Binnen dit uitgangspunt heeft de gemeente de uitgaven en inkomsten zorgvuldig ingepland voor de komende jaren.

De gemeente heeft er voor gezorgd dat er lage intrestvoeten zijn op de leningen die afbetaald moeten worden en binnen het klimaatactieplan gaan verduurzaming van het beleid en kostenefficiëntie hand in hand.

De gemeente wil het goede voorbeeld geven als het gaat om duurzaam omspringen met materialen en energie. Een goede analyse van de kosten en baten moet uitwijzen welke evenementen of projecten er ofwel beter uitbesteed worden ofwel beter in eigen beheer blijven.

Investeren in dienstverlening

Begin februari verhuizen de gemeentediensten naar de nieuwe kantoren. Daarmee is dit project nog maar halverwege. In 2016 zal gewerkt worden aan de omvorming van het huidige gemeentehuis naar de nieuwe bibliotheek. Maar daar wordt niet op gewacht om te investeren in een modernisering van de dienstverlening.

In 2016 wordt gewerkt aan de website. Die moet voorzien worden van een uitgebreider e-loket, een catalogus met een overzicht van alle producten en diensten, een mogelijkheid om online zalen te huren en online te betalen, enz..

In het nieuwe gemeentehuis zal de uiteindelijke onthaalbalie er nog niet zijn in 2016, maar er wordt wel al gewerkt met een systeem van klantengeleiding én er start ook een proefproject rond het werken op afspraak. (enkel voor de diensten van stedenbouwkundige vergunningen, milieuvergunningen, duurzaamheid en vreemdelingen).

Onderwijs

De gemeentelijke scholen kunnen rekenen op voldoende middelen en een veilige en propere infrastructuur. Naast de aankoop van allerlei didactisch materiaal betekent dit concreet voor de school in Kessel dat er geld voorzien is om gronden aan te kopen waarop een nieuw schoolgebouw zal verrijzen (875.000 euro). Voor de school in de Klokkenlaan wordt werk gemaakt van een nieuwe peuterklas. Er worden middelen voorzien om projecten van netoverschrijdend overleg te ondersteunden en nog een belangrijk punt is een veilige schoolomgeving.

Ruimte

Zoals in de herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan werd bepaald, wil de gemeente waken over de identiteit van de gemeente. Een beeldkwaliteitsplan en de opmaak van een masterplan voor toerisme en recreatie wordt opgemaakt en het Woon-bal project is een voorbeeld van hoe de gemeente inzake woonbeleid een actievere rol wil opnemen. Voor de aankoop van deze gronden wordt 660.000 euro opzij gezet.

Lokale economie

Ook hier wordt gewerkt aan een strategische toekomstvisie in de vorm van een studie over de detailhandel. Hieruit moeten concrete acties komen om bv een ondernemersraad te ondersteunen en leegstand te bestrijden.

Veilige fietspaden

Na de aanleg van vrij liggende en dus veilige fietspaden langs de Liersesteenweg en Bouwelsesteenweg volgt de komende jaren de aanleg van veilige fietspaden langs Berlaarsesteenweg, Herenthoutsesteenweg en Broechemsesteenweg. De Berlaarsesteenweg zal eerst aan bod komen met een totale kostprijs van 1.300.000 euro, waarvan 600 000 euro voorzien in 2016.

Voor de Herenthoutsesteenweg is dat een totaal bedrag van 2.240.000 euro waarvan 500 000 euro voorzien in 2016 en voor de Broechemsesteenweg zijn in 2016 voor 50 000 euro studiekosten voorzien (totale kostprijs 2.200.000 euro). De aanleg van deze fietspaden wordt voor 80 % gesubsidieerd door de hogere overheid.

Vrijetijdsaanbod

Om in te spelen op de verschillende interesses en noden van de inwoners biedt de gemeente ook in 2016 een eigen aanbod aan activiteiten en evenementen aan op vlak van sport, jeugd, cultuur, en senioren.

De troeven van de gemeente met bv het erfgoed en de groene gebieden wordt daarbij uitgespeeld. Er worden investeringen voorzien in het fort van Kessel en de site van het Kempens Diamantcentrum wordt in het voorjaar uitgebreid met de gerestaureerde diamantslijperij.

Sociaal beleid

Naast de reeds bestaande werking wil het OCMW in 2016 proactief te werk gaan wat betreft het voorkomen en bestrijden van energiearmoede bij onze inwoners en de implementatie van sociaal huisvestingsbeleid binnen het OCMW.