De gemeente Lille laat vanaf september de inwoners van Wechelderzande mee nadenken over de toekomst van het kasteel Hof d'Intere en het kerkgebouw. Hiervoor stapt de gemeente in het project 'Veerkrachtige Dorpen' van de provincie Antwerpen.

Het project 'Veerkrachtige dorpen' is vorig jaar gestart op zes plaatsen: Hulshout, Booischot, Essen-centrum, Groot-Vorst, Schriek, Heist-Goor en Sint-jozef (Rijkevorsel).

In elk dorp is een traject op maat uitgewerkt om de veerkracht van het dorp te vergroten. Voor het project werkt de provincie samen met RURANT vzw en Innovatiesteunpunt. Met de opgedane kennis gaat de provincie nu aan het werk in andere dorpen. Lille heeft de vraag gesteld om aan de slag te gaan met de kerk van Wechelderzande en het kasteel Hof d'Intere.

Burgemeester Marleen Peeters (N-VA): 'Het kasteel Hof d'Intere in Wechelderzande staat al jaren grotendeels leeg. We willen werk maken van een nieuwe toekomst voor Hof d'Intere en het park errond. Momenteel gebruiken we het gebouw enkel een paar zaterdagen per jaar als trouwzaal.

Op termijn gaan we de trouwzaal verhuizen naar huis Goetschalckx. De uitleenpost van de bib in het gebouw hebben we in juni gesloten omdat er bijna geen bezoekers meer kwamen. Het volledige gebouw is dus in de toekomst vrij om er iets moois van te maken. Het doel is om in en rond Hof d'Intere terug beleving te creëren.

De site met het kasteel, het park en de oude pastorij is jarenlang verstopt geweest. We willen het graag teruggeven aan onze inwoners. Daarnaast moeten we ook een plan hebben voor de toekomst van al onze kerken. We maken van de gelegenheid gebruik om de Wechelaars te laten nadenken over de toekomst van hun kerk.

Naast het lokale resultaat dat 'Veerkrachtige Dorpen' boekte in de andere dorpen, heeft het project ook een analysemethode en participatiemethodieken ontwikkeld die nu in andere dorpen zoals Wechelderzande toegepast kan worden.

Samen met de inwoners bekijkt het project wat het dorp al in huis heeft: welke uitdagingen spelen er, wat zijn de sterktes, wie woont of werkt er in het dorp, wat is het lokale DNA? Vervolgens denken de burgers en de gemeente samen na over een gedragen, integrale en gefundeerde ontwikkelingsvisie voor het kasteel en de kerk.

Maar: het blijft niet bij een visie. Een aantal concrete burgerinitiatieven worden meteen werkelijkheid.'

Wechelaar Davy Van Laer: 'Hof d'Intere is een prachtig kasteel op een fantastische site. Het kasteel ligt alle Wechelaars nauw aan het hart. We staan al met een aantal inwoners klaar om er samen iets moois van te maken.

We hebben aan de gemeente laten weten dat we heel wat ideeën hebben. Ik ben blij dat het huidige bestuur inspeelt op ons enthousiasme en het opentrekt naar alle inwoners. Zo kan de Wechelaar mee nadenken over de toekomst van de site. Het doel is om een beheerraad te creëren van Wechelaars voor de site.

Het kasteel mag dan voorlopig nog niet toegankelijk zijn, het park errond is dat wel. De afgelopen jaren werkte de gemeente hard om de site op te waarderen.

De gemeente haalde bijvoorbeeld de opgeschoten onderbegroeiing weg. Hierdoor is het kasteel opnieuw zichtbaar vanaf de straatzijde en komen de monumentale bomen beter tot hun recht. De vest rond Hof d'Intere is terug proper en het park kreeg nieuwe toegangen voor fietsers en voetgangers.'