Eind 2019 ging de miljoenste boom van Behaag onze Kempen in de grond. Maar vanaf dit jaar gaan 19 Kempense gemeenten en IOK nog verder om de Kempen nog groener te maken.

Ieder gezin uit de deelnemende gemeenten kan via '1.001 bomen' een gratis boom bestellen.

'Gezinnen kunnen zelf kiezen welke boom ze willen', zegt Katleen Mertens IOK. Het aanbod bestaat uit loof- en fruitbomen in halfstam en hoogstam. Bovendien zijn er ook enkele struiken opgenomen zodat er voor elke tuin een gepast aanbod is.

Bomen en struiken voor een gezonde lucht en een betere levenskwaliteit
Het aanbod bestaat uit streekeigen bomen en struiken die goed gedijen in ons klimaat en aangepast zijn aan de Kempense bodem, ziektes en vorst.

Het idee voor de actie komt uit de gemeente Nijlen waar de actie wegens groot succes dit jaar al voor de 3e keer herhaald wordt.

De inwoners van Arendonk, Herentals, Herselt, Lille, Oud-Turnhout en Rijkevorsel kunnen nu hun gratis boom al bestellen.

Dit kan heel eenvoudig via www.iok.be/1001bomen. De volgende 2 jaar komen de 13 andere Kempense gemeenten aan bod. Dat zijn Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herenthout, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Vorselaar, Vosselaar of Westerlo.

Met het project '1.001 bomen' willen de gemeenten iedereen aanzetten om meer te genieten van bomen én ook om allemaal samen te zorgen voor meer bomen... en dat mogen er gerust meer dan 1.001 zijn.

Voordelig streekeigen en autochtoon plantgoed voor iedereen

Via Behaag onze Kempen kunnen alle Kempenaars bovendien voor het 26e jaar op rij kiezen uit een groot assortiment van streekeigen en autochtone planten. De doelstelling van deze actie is om mensen te stimuleren tot het aanleggen van een ecologische tuin.

Bij dit soort tuin wordt er rekening gehouden met mens, natuur, milieu en het landschap. Plantgoed bestellen kan via www.iok.be/bok en ondersteunt bovendien de aankoop van Kempense natuurgebieden.

De deal is eenvoudig: de gemeente geeft een boom, jij steekt hem in de grond

Gezinnen die geen tuin hebben of geen extra boom willen, kunnen er toch eentje bestellen voor hun gemeente. De gemeente of stad plant met deze bomen een extra stukje bos aan. In Arendonk worden deze bomen bijvoorbeeld aangeplant op het Sportpark. Ook Herentals gaat met deze bomen nieuwe stukjes bos aanplanten.

Kristof Hendrickx, burgemeester Arendonk:
"Arendonk is een plattelandsgemeente met een grote rijkdom aan bossen en natuur. Groen in je directe omgeving draagt bij tot de gezondheid en het geluk van onze inwoners. Met deze campagne zetten we het belang van bomen extra in de verf en geven we een duidelijk signaal dat we onze natuur koesteren. We zetten alles op alles om onze gemeente verder te vergroenen."

Mien Van Olmen, burgemeester Herentals (foto):
"Als u geen tuin hebt of er te weinig ruimte is om een extra boom te planten, dan kunt u een gratis bosplant bestellen waarmee de stad graag een nieuw stukje bos aanplant.

We zijn gezonder en we voelen ons gelukkiger en minder gestresseerd als we in een groene omgeving vertoeven. Ook voor het klimaat en de luchtkwaliteit zijn bomen meer dan welkom.

Een boom brengt verkoeling en neemt jaarlijks gemiddeld 20 kilogram CO₂ uit de lucht op en produceert zelf evenveel zuurstof als tien mensen op een heel jaar inademen. Met deze actie willen we dan ook iedereen aanzetten om zelf mee te bouwen aan een groenere buurt."

Johanna uit Beerse, kinder -klimaatambassadeur voor Kempen2030
"Bomen geven me een magisch gevoel. Ik ben vooral gek op deze kersenboom, die is heel belangrijk voor mij, mijn ouders hebben deze geplant bij mijn geboorte." Op de foto : Johanna en broertje Robin onder de kersenboom/ foto IOK /Nnieuws.