De eerste editie van 1.001 bomen is een groot succes. In de eerste 6 gemeenten vroegen 4.507 gezinnen hun gratis boom aan. Gemiddeld 11% van de gezinnen namen zo deel aan de campagne.

Een zeer mooi resultaat. In de gemeente Lille bestelden zelfs 15% van de gezinnen in totaal 1.009 bomen.

Fruitbomen, grootste aandeel

De gezinnen konden zelf hun boom kiezen. Het aanbod bestond uit loof- en fruitbomen in halfstam en hoogstam. Er werden ook enkele struiken opgenomen zodat er voor elke tuin een gepast aanbod was.

De fruitbomen waren het meest in trek. De gezinnen bestelden 3.034 fruitbomen, 867 loofbomen en 425 struiken.

181 inwoners bestelden zelf geen boom, maar schonken hun boom weg aan de gemeente zodat deze die op openbaar domein kan aanplanten.

Op zaterdag 21 november kunnen de bestelde bomen afgehaald worden op de afgesproken plaats en uur. Rijkevorsel en Lille leveren de bomen aan huis bij de gezinnen.

1.001 bomen campagne voor een gezonde lucht en een betere levenskwaliteit
Mensen voelen zich gelukkiger en minder gestresseerd in een groene omgeving.

En bomen zorgen natuurlijk voor een betere luchtkwaliteit en klimaat. Als deze bomen en struiken allemaal uitgroeien tot volwassen exemplaren, halen ze jaarlijks zo'n 90 ton CO2 uit de lucht.

Luc De Backer, schepen voor duurzaamheid in Lille: "Geen 1.001, maar 1.009 bomen voor onze gemeente."

Ik ben blij verrast met het resultaat en de grote bestelling van onze inwoners. De 1.009 bomen maken onze gemeente nog wat groener en geven bovendien een extra stimulans aan de biodiversiteit.

Met deze campagne zetten we het belang van bomen extra in de verf en geven we een duidelijk signaal dat we onze natuur koesteren.

Achtergrondinfo 1.001 bomen campagne

Het aanbod bestaat uit streekeigen bomen en struiken die goed gedijen in ons klimaat en aangepast zijn aan de Kempense bodem, ziektes en vorst.

Het idee voor de actie komt uit de gemeente Nijlen waar de actie wegens groot succes dit jaar al voor de 3e keer herhaald wordt. De inwoners van Arendonk, Herentals, Herselt, Lille, Oud-Turnhout en Rijkevorsel konden dit najaar nu hun gratis boom al bestellen.

De volgende 2 jaar komen de 13 andere Kempense gemeenten aan bod. Dat zijn Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herenthout, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Vorselaar, Vosselaar of Westerlo.

Met het project '1.001 bomen' willen de gemeenten iedereen aanzetten om meer te genieten van bomen én ook om allemaal samen te zorgen voor meer bomen... en dat mogen er gerust meer dan 1.001 zijn. (iok)