Op vrijdag 17 september start Bike2School. Bike2School wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen realiseren in 14 Kempense gemeenten.
40% meer duurzame verplaatsingen betekent een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 17 september is het STRAP-dag en de start van de week van de mobiliteit. Een ideaal moment om te starten met dit project dat lagereschoolkinderen motiveert om met de fiets, de step of te voet naar school te komen.
86 Kempense lagere scholen nemen deel vanaf dit schooljaar. Het project wil 14.000 lagere schoolkinderen bereiken.
Bike2School want echte helden fietsen naar school
Fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes.
Kinderen die naar school trappen of stappen zijn niet alleen een echte held voor het milieu, ze krijgen ook meer beweging.
Hoe meer kinderen met hun ouders naar school fietsen, hoe minder verkeer in de schoolomgeving. Jong gedaan is ook oud geleerd en hopelijk nemen ze deze attitude ook mee voor later.
Virtuele munt als beloning
Bike2School stimuleert lagereschoolkinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten (bucks).
Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en/of op de lokale kermis een beloning kopen.
Leerlingen uit de deelnemende scholen kregen begin september een brief en infofolder mee. Als ze willen deelnemen, registeren ze zich en ontvangen dan een tag om aan de boekentas of fiets te bevestigen.
De tag registreert hun duurzame verplaatsing en zo sparen ze 'bucks'. Via een betaalkaart kunnen ze met de gespaarde bucks betalen bij de deelnemende handelaren en partners.
Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen zodat dat ook kinderen die te voet of met de step naar school komen kunnen deelnemen.
Johan Leysen, voorzitter IOK:
"IOK coördineert het streekproject Kempen2030 waar we samen met de 29 Kempense lokale besturen 40% minder CO2 willen uitstoten tegen 2030. Mobiliteit staat in voor meer dan 20% van de totale CO2-uitstoot. Met Bike2School willen we onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' lagere schoolkinderen aanmoedigen om met de fiets, te voet of met de step naar school te gaan."
IOK coördineert het project.
De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel.
Voor dit project ontvangen de projectpartners verschillende subsidies: 300.000 euro subsidies via EFRO Vlaanderen GTI Kempen, 248.701 euro via de subsidie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen van de Vlaamse overheid en 80.000 euro via de provincie Antwerpen (het Europese cofinancieringsfonds en provinciaal traject verkeersveilige gemeente).
De gemeenteraden van de verschillende deelnemende gemeenten stelden het buck-e systeem van Fairville aan om de nodige hard- en software voor dit project te leveren.
Dit project wordt gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.
Fairville
Fairville biedt steden en gemeenten digitale oplossingen aan met focus op lokale economie, duurzaamheid en mobiliteit. 4 bestaande software oplossingen rond lokale loyaliteit (Onze Stad App, Cirklo, MyWaste en Buck-e) werden ondergebracht in één online stadsplatform.
De combinatie van digitale burgerdiensten, toepassingen die burgers motiveren tot een collectief doel en een geïntegreerde lokale munt is vandaag uniek. Duurzaamheid, lokale verankering en positief burgerschap staan hierbij centraal.
EFRO Vlaanderen GTI Kempen
GTI Kempen staat voor Gerichte Territoriale Investering Kempen en is een onderdeel van EFRO Vlaanderen. Het richt zich specifiek op de Kempen als regio voor ontwikkeling en groei.
De Kempen is een regio in verandering. De regio groeide de afgelopen eeuw uit tot de meest geïndustrialiseerde regio van Vlaanderen. De laatste jaren is er echter sprake van een de-industrialisering, hierdoor vinden er heel wat bedrijfsinkrimpingen en sluitingen plaats.
Deze ontwikkeling stelt de regio voor een belangrijke uitdaging op het vlak van verdere economische ontwikkeling en tewerkstelling.
De regio beschikt echter ook over de ingrediënten voor een slimme transformatie van het economisch weefsel:
– uitgebreide kennisbasis;
– innovatieve bedrijven;
– bestaande netwerken;
– en een sterke motivatie bij de regioactoren.
Daarom koos de Vlaamse Regering ervoor om een GTI voor de Kempen te ontwikkelen. Hierdoor krijgt de Kempen een extra financiële ondersteuning om zich verder te ontwikkelen en te ontplooien. Voor de periode 2014-2020 is er een budget van 9,5 miljoen euro beschikbaar.
Subsidie verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen
Een gemeente kan subsidies aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolomgevingen verbeteren bij de Vlaamse overheid.
Die subsidies zijn gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen. De projecten worden uitgevoerd in de schoolomgeving.
Met schoolomgeving wordt een straal van 100 meter rond de schooltoegang bedoeld, of tot het eerste kruispunt aan beide zijden als dat verder ligt dan 100 meter. De projecten zijn er bovendien op gericht de verkeersveiligheid van schoolkinderen te verbeteren.
Provinciaal traject Verkeersveilige gemeente
De provincie Antwerpen begeleidt gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van een actieplan verkeersveiligheid met het traject Verkeersveilige Gemeente.
De provinciale visie bij deze begeleiding steunt op 5 pijlers (de 5 E's). Een goed gemeentelijk verkeersveiligheidsbeleid werkt rond:
– beleid en organisatie (engagement)
– educatie en communicatie (education)
– infrastructuur (engineering)
– handhaving (enforcement)
– monitoring en evaluatie (evaluation)
Bij alle medewerkers en beleidsverantwoordelijken in gemeenten willen we een verkeersveiligheidsreflex ontwikkelen en versterken.
Het is belangrijk dat onze visie op alle niveaus en door alle medewerkers gedragen en uitgevoerd wordt.
Voor elk van deze 5 pijlers leggen gemeenten de prioriteiten vast op korte en lange termijn met regelmatige evaluatie. Hierbij werken ze nauw samen met de lokale politie en alle maatschappelijke actoren.
Brigade Piron 2.0 Nete & Aa hield vandaag een boeiende opendeur in De Smisse Herentals.
'Bedoeling van de vereniging is om nieuwe initiatieven te ontwikkelen voor het grote publiek om de belangstelling, de erkenning en de herdenking van de inzet van de Herentalse soldaten, die tijdens de 10 maanden durende bevrijdingstocht door Noord-Frankrijk, België en Nederland in 1944-45 hebben gestreden, regelmatig onder de aandacht te brengen', zegt voorzitter Ronny Neefs.
De 2e festivaldag van Na Fir Bolg presenteerde opnieuw een pak hoogtepunten met een uitbundig applaus vanuit een vaak uitzinnige weide.
'Clement Peerens Explosition was boenk er oep', lachen Hendrik & Pauline uit Heist-op-den-Berg. 'Spijtig dat ze ermee stoppen. Godgeklaagd. De energie dat die mannen er nog uitpersen, grenst aan het ongelooflijke. Chapeau!'
In Merksplas is vanavond een optocht gehouden voor de jongen van 19 die vorige week is gedood door de ex-partner van zijn moeder.
De man was het huis van zijn ex-vriendin binnengedrongen en gijzelde de 4 aanwezige bewoners. De 19-jarige zoon overleefde de aanval niet.
Zo'n 1.000 mensen namen deel aan de witte mars vanavond tegen het zinloze geweld. (VRTNWS)
Vooruit klaagt met haar allereerste 'Woonactie' in verschillende Vlaamse gemeenten de problemen op de woningmarkt aan.
"Voor een gemiddelde woning moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng ophoesten. Zonder hulp van thuis, is dat een zeer moeilijke zaak. Wij vragen dan ook om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen", klinkt het.
Om de woningprijzen te drukken, wil Vooruit voorrang geven aan startende kopers.
Met het afsluiten van een nieuw openbaredienstencontract (odc) maken Vlaams minister Lydia Peeters en De Lijn hun gedeelde ambitie kenbaar om de reiziger centraal te zetten in het mobiliteitsbeleid.
Daarnaast ligt er in het openbardienstencontract ook een grote klemtoon op duurzaamheid en efficiëntie. De Lijn krijgt meer autonomie inzake tarifering en aanbod en kan zo snel, efficiënt en flexibel inspelen op nieuwe tendensen.
De braderij in Herentals krijgt zeker en vast een zonnige top sluitingsdag vandaag.
Kom zeker ook meespelen op de opvallend mooie stand van de Herentalse Zwerfpoezen op de hoek van de Bovenrij-De Paepestraat.
Protagoniste De Buurvrouw Anita : 'We presenteren keileuke cowboy-spelletjes voor de kids. Yiieee-how! Je kan ook een poezenknuffel ontdekken voor de familie en jezelf. Een origineel en blijvend cadeau voor alle poezenliefhebbers. Allemaal home made met kwaliteitskatoen. Tot straks!'
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)