Vorig schooljaar namen 124 scholen en verenigingen uit de Kempen deel aan Operatie Proper, een beloningssysteem van Mooimakers i.s.m. IOK Afvalbeheer en de gemeenten.

Met het project geeft Mooimakers scholen en verenigingen een (financieel) duwtje in de rug om in actie te komen voor meer openbare netheid.

Operatie Proper werd in de zomer van 2017 gelanceerd door Mooimakers, de Vlaamse instantie tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG).

Intercommunale IOK Afvalbeheer zorgt voor de opvolging van het project en begeleidt de deelnemende scholen en verenigingen. Mooimakers zorgt voor het nodige materiaal voor de opruimacties en brengt vervolgens de resultaten van het harde werk in kaart.

Meer dan 26.400 deelnemers aan Operatie Proper

89 scholen en 35 verenigingen trokken in 26 Kempense gemeenten ten strijde tegen zwerfvuil. Ze stelden zelf een actieplan op en voerden dat gedurende het voorbije schooljaar uit.

Er waren een aantal vastgelegde uitdagingen die de deelnemers moesten aangaan. Zo ruimden ze regelmatig het zwerfvuil van de eigen terreinen en de directe omgeving op, organiseerden ze themalessen rond zwerfvuil en stimuleerden ze herbruikbare materialen (brooddozen, drinkbussen...).

Naast deze vaste acties mochten deelnemers ook eigen acties toevoegen: van een uitstap naar het recyclagepark tot een actieweek tegen zwerfvuil. De scholen en verenigingen stelden zo een actieplan op maat op, dat voor hen haalbaar én realiseerbaar was.

Meer dan 26.400 leerlingen en leden van verenigingen werkten het afgelopen schooljaar mee aan een nette omgeving.

Een mooi engagement verdient een mooie beloning

Dankzij de inspanningen van alle deelnemers werd de Kempen een stukje mooier, en dat mag beloond worden. Elke deelnemer die zijn actieplan op het einde van het schooljaar tot een goed einde bracht, ontvangt hier een financiële beloning voor.

Afhankelijk van het aantal leerlingen/leden schommelt het bedrag tussen 150 en 1.500 euro. In totaal verdienden alle Kempense deelnemers maar liefst 79.299 euro, een absoluut recordbedrag!

Operatie Proper in Heist-op-den-Berg

Met 12 inschrijvingen is gemeente Heist-op-den-Berg, samen met Nijlen koploper wat betreft het aantal deelnemers in de Kempen.

Vandaag brengen we de basisschool van het Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg in beeld. Zij namen vorig schooljaar voor de eerste keer deel aan Operatie Proper en slaagden met glans.

Ze hielden niet enkel de speelplaats en de schoolomgeving op regelmatige basis proper, ze zamelden ook oude gsm's in, organiseerden een bingospel rond afval en zetten extra in op het correct sorteren van afval.

De leerlingenraad, die nauw betrokken werd bij de uitvoering van de acties, is heel tevreden over de resultaten van het project. Het zwerfvuil op de speelplaats is aanzienlijk minder geworden, en daar zijn ze trots op. Met de beloning zal de leerlingenraad in samenspraak met de werkgroep de speelplaats in een volledig nieuw jasje steken.

Ook de andere scholen in Heist-op-den-Berg deden dit jaar extra hun best. Al de scholen brachten hun actieplan tot een goed einde en ontvingen van schepen Sarah Wouters een mooie cheque voor hun inspanningen.

Gezocht: scholen en jeugdverenigingen voor nieuwe editie

Wil je als school of jeugdvereniging zelf ook de handen uit de mouwen steken tegen zwerfvuil? Neem dan deel aan de nieuwe editie van Operatie Proper 2021-2022.

Inschrijven kan nog tot 31 oktober via www.mooimakers.be/operatie-proper.
Meer info? Mail naar mooimakers@iok.be