IOK Afvalbeheer en Thomas More Kempen slaan de handen in elkaar om extra in te zetten op een milieubewust afvalbeleid. De hogeschool plant specifieke acties die het belang van sorteren en recycleren in de verf zetten. IOK Afvalbeheer en Fost Plus willen hierin een ondersteunende rol spelen. Een eerste actie is een informatiepakket voor iedere eerstejaarsstudent bij de start van het nieuwe schooljaar. Om nieuwe studenten te helpen bij  sorteren zijn hier ondermeer geheugensteuntjes en een origineel ‘kotkookboekje’ in opgenomen.

Tussen vlootjes en PMD botert het niet!

In een herbruikbare boodschappentas, gemaakt van gerecycleerde PET, zit een sorteergids met grappige magneten. Met een vleugje humor - ‘Chipszak bij PMD? GeZOUT beter moeten weten!’ of ‘Tussen VLOOTJES en PMD botert het NIET’ – op de ‘magnietjes’ willen IOK Afvalbeheer en Fost Plus de kennis van de PMD-sorteerregels bij de studenten opfrissen .

Van sauteren tot sorteren

Als student heb je honger naar kennis maar soms ook gewoon honger. Vaak ontbreekt de tijd om uitgebreid te koken en laat het budget niet toe om op restaurant te gaan. Het kookboekje ‘Kot kost’ steekt een handje toe: van ‘(w) rap klaar!’ en ‘kipante pik’ tot ‘smosselini’ en ‘croque artisjok’.  Bovendien toont een handige sorteerwijzer waar de lege verpakkingen van alle ingrediënten gesorteerd moeten worden.

Studenten aan de beurt

Doelgroepenwerking is zeer belangrijk in de taak van IOK Afvalbeheer om afvalpreventie en duurzaam afvalbeleid te stimuleren. De ervaring leert dat rechtstreeks contact met mensen het meeste effectieve communicatiekanaal is.  Na de kleuters en de scholieren richt IOK Afvalbeheer de focus met dit project op het sensibiliseren van de studenten van de hogeschool.

Vernieuwd afruimsysteem helpt sorteren

Niet enkel op kot, ook op de campus kunnen studenten hun afval correct kwijt. De hogeschool zet in op een vernieuwd afruimsysteem in het studentenrestaurant. De nieuwe afruimzone moet leiden tot een betere sortering van PMD en restafval. ‘Gemiddeld krijgt het studentenrestaurant dagelijks 2000 studenten en personeelsleden te verwerken’, zegt Lieselotte Heymans van STIP, de dienst studentenvoorzieningen van Thomas More. ‘Een correcte sortering van het afval heeft niet enkel een positief effect op het milieu, maar gaat ook de keukenploeg ontlasten.’

Dit project loopt niet enkel op de campus van Thomas More in Geel. Ook de eerstejaars in Vorselaar, Lier en Turnhout ontvangen het originele welkomstpakket.