Vandaag lanceerden de Vlaamse en Waalse afvalintercommunales, Bebat, Fost Plus en Recupel Recycle!: een nieuwe mobiele applicatie voor smartphone en tablet. De ambitie is hoog: deze app moet dé referentie worden voor alle vragen over afvalophaling en -sortering in België. De applicatie helpt op een eenvoudige manier met het sorteren van de verschillende fracties, toont de weg naar de dichtstbijzijnde inzamelpunten en integreert de afvalkalender van jouw stad of gemeente, inclusief handige meldingen.

De app werd ontwikkeld voor iOS en android smartphones en tablets en is gratis verkrijgbaar via IOK.

Ondanks het feit dat België bij de best scorende landen ter wereld inzake selectieve inzameling en recyclage behoort, twijfelen ze soms nog over de sorteerregels, over wat de correcte manier is om bepaalde afvalfracties af te danken, of we vergeten eenvoudigweg ons afval tijdig buiten te zetten.

Correct sorteren en inzamelen

Om deze problemen aan te pakken, slaan Bebat, Fost Plus en Recupel nu de handen in elkaar met de lancering van Recycle! Deze app brengt alle informatie over correct sorteren en inzamelen van de verschillende afvalfracties naar je smartphone of tablet.

De app heeft drie functionaliteiten die het leven een stuk makkelijker maken. Zo biedt de ophaalkalender naast een week- of maandoverzicht van de inzamelingen in je gemeente of stad ook de mogelijkheid om herinneringen voor de inzamelingen in te stellen. Onder de sorteerwijzer vinden gebruikers een overzichtelijke lijst met de sorteerregels voor de meest uiteenlopende types afval – van huishoudelijke verpakkingen, over batterijen, tot elektronische toestellen. Je kan ten slotte ook alle inzamelpunten in je buurt raadplegen, inclusief de openingsuren van de containerparken. Vanuit de kaartweergave krijg je bovendien de snelste weg ernaartoe meteen op je scherm.

Recycle! is in drie talen beschikbaar (Nederlands, Frans en Engels) en werd ontwikkeld door Gentse app-ontwikkelaar In The Pocket. Voor de integratie van de lokale ophaalkalenders werken Bebat, Fost Plus en Recupel samen met de verschillende afvalintercommunales. Op dit ogenblik konden al de ophaalkalenders voor twee derde van de Belgische gemeentes worden toegevoegd aan de app. Iedereen kan echter nu al gebruik maken van de sorteerwijzer of de inzamelpunten in de buurt raadplegen.

De afvalapp is vanaf nu gratis verkrijgbaar in de iTunes AppStore en op Google play

Kempense ophaaldata ook nog steeds beschikbaar voor niet-mobiele surfers op IOK.