Zo'n 13 schepenen en burgemeesters van verschillende gemeenten uit onze regio hebben vanmorgen in het verkeerspark in Herentals het startschot gegeven van het project Bike2school.

Het project ism met IOK en de provincie wil in 14 gemeenten minstens 14.000 lagere schoolkinderen op de fiets krijgen.

'Echte helden fietsen naar school'

IOK coördineert het project.

De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel.

Het goede voorbeeld werd gegeven door schepenen en burgemeesters. Die sprongen zelf op de fiets in het verkeerspark van Herentals. De baseline van Bike2school is 'echte helden fietsen naar school' en dat laten ze ook zelf zien.

Via een automatische scan kunnen ze punten sparen waarmee ze bij lokale handelaars of op de kermis kleine dingen zoals een ijsje kunnen kopen.

Maar Bike2school is veel meer dan een sensibiliseringscampagne voor meer duurzame verplaatsingen. Ook fietsveilige verkeersomgevingen blijven een belangrijk streefdoel.

Johan Leysen, voorzitter IOK :
"IOK coördineert het streekproject Kempen2030 waar we samen met de 29 Kempense lokale besturen 40% minder CO2 willen uitstoten tegen 2030.

Mobiliteit staat in voor meer dan 20% van de totale CO2-uitstoot. Met Bike2School willen we onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' lagere schoolkinderen aanmoedigen om met de fiets, te voet of met de step naar school te gaan."

Marlon Pareijn, schepen van mobiliteit, fietsbeleid en onderwijs stad Geel :
"Als kind- en jeugdvriendelijke stad wensen we dat iedere leerling van alle Geelse lagere scholen met de fiets vlot en veilig op school kan geraken. Aan de veilige routes2school wordt verder gewerkt in Geel en Bike2School verhoogt de motivatie van alle leerlingen. Bovendien steunen we ook nog de lokale handel."

Brent Wouters, schepen gemeente Grobbendonk
"Onze inwoners op de fiets krijgen is een van de belangrijke doelstellingen deze legislatuur. We investeren in meer en veiligere fietspaden.

Fietsen is niet enkel voor de gezondheid van de inwoners een enorme meerwaarde, het resulteert ook in minder verkeersdrukte, aangenamere wijken en een hogere verkeersveiligheid. Jong geleerd is oud gedaan en daarom richten we ons samen met Bike2School nu tot onze jongste inwoners. We willen hen echt op de fiets krijgen en houden. Onze toekomst op de fiets!"

Ward Kennes, burgemeester gemeente Kasterlee
"Kasterlee zet sterk in op veilig en milieubewust schoolverkeer. Daarom hebben we fiets- en schoolstraten ingevoerd, zetten we gemachtigde opzichters in, werken we aan verkeerseducatie en promoten we op allerlei wijzen dat kinderen te voet, met de fiets of de step naar de school komen.

We investeren in Bike2School om dit beleid nog wat meer kracht bij te zetten en voor alle schoolgaande kinderen nog aantrekkelijker te maken."

Frank Sels, schepen van mobiliteit gemeente Laakdal
"In Laakdal kiezen wij resoluut voor duurzame mobiliteit per fiets, goed voor het milieu, de gezondheid, de lokale economie en de portemonnee. De kinderen van 4 lagere scholen geven alvast het goede voorbeeld. Hopelijk volgen ook de senioren later dit goede voorbeeld. Samen voor een gezond Laakdal."
Foto's K. Mertens/ IOK/Nnieuws.