In de Kempen start een pilootproject om afgedankte verf, die via de containerparken weggegooid werd, een nieuw leven te geven. IOK Afvalbeheer, de Sprong vzw, Kringwinkel ZuiderKempen en Kringwinkel WEB werkten een samenwerkingsverband uit dat duizenden liters verf per jaar uit de afvalstroom zal halen.

Katleen Mertens IOK Afvalbeheer : 'Iedereen heeft in zijn kelder of garage wel een aantal potten verf staan. Die verf blijft daar meestal jaren staan om dan via de containerparken binnen gebracht te worden. 'Ook in de Kempen wordt er jaarlijks meer dan 200.000 liter verf bij de containerparken binnengebracht. Dit zijn meer dan 2 grote vrachtwagens. Voor heel de Benelux gaat dit over ca. 18 miljoen liter! Veel van deze verf is nog perfect bruikbaar.'

IOK Afvalbeheer, De Sprong vzw, Kringwinkel ZuiderKempen en Kringwinkel WEB en AkzoNobel slaan de handen in elkaar voor het project 'Repaint' (Recycled paint).

Het doel van dit project is 2-ledig, enerzijds hergebruik stimuleren, anderzijds sociale tewerkstelling stimuleren. Als kers op de taart wordt de 'repaint' verf goedkoop aangeboden. Ideaal voor bijvoorbeeld jeugdverenigingen die hun lokalen een nieuw likje verf willen geven.

Op de containerparken worden de oude verfresten binnengebracht. Daar gebeurt een eerste selectie door de containerparkwachters. De binnenmuurverven op waterbasis worden apart verzameld.

Medewerkers van De Sprong vzw doen op deze verf een tweede keuring in functie van de kwaliteit. Zo wordt de verf die niet meer bruikbaar is (o.a. door bevriezing, uitdroging, menging met andere producten, enz.) uitgesorteerd. Na grondige controle van de verf, reiniging van de potten en labeling gaat de goede verf naar de Kringwinkels in Geel en Turnhout. Daar kan iedereen de Repaint-verf kopen aan twee euro per liter.'  

Foto K. Mertens / NNieuws.