Dit voorjaar start in de Kempen een uitgebreid project om sluikstorten en zwerfvuil rond glasbollen aan te pakken. Ook de pakkans van sluikstorters wordt verhoogd.
In 18 Kempense gemeenten* staan 367 duo glasbollen op 208 glasbolsites.

Enkel witte en gekleurde glazen flessen en bokalen horen thuis in die glasbollen. Helaas denken sommige mensen daar anders over. Zij laten er plastic flessen, kartonnen dozen en andere 'brol' achter.

Glasbollen zijn vaak een 'hotspot' voor sluikstorten en zwerfvuil. Niet netjes. Maatwerkbedrijf De Sprong reinigt wekelijks alle glasbolsites en de gemeenten ruimen de sluikstorten op. Maar helaas is dat niet voldoende.

Om dit probleem aan te pakken diende IOK Afvalbeheer een project in bij de Mooimakers en Fost Plus.

Dit project omvat een integrale aanpak voor de glasbolsites op basis van de 5 pijlers voor de aanpak van zwerfvuil en sluikstorten:
1. participatie: glasbolmeters en -peters voor enkele glasbolsites
2. omgeving: evaluatie van de locaties
3. communicatie: A/B/C testing sensibiliseringscampagnes (resultaten van 3 verschillende proefcampagnes worden met elkaar vergeleken)
4. infrastructuur: weghalen andere inzamelrecipiënten (vb. vuilbakjes)
5. handhaving: thema handhavingsweek + inzet camera's

Begin maart startte de 1ste fase: de campagne voor het zoeken van glasbolpeters en –meters. Deze vrijwilligers krijgen in hun buurt een glasbol(site) toegewezen waar ze een oogje op houden.

Ze geven door wanneer de glasbol overvol zit en melden sluikstorten. En af en toe ruimen ze, gewapend met handschoenen en prikkers klein (zwerf)afval rond de glasbol op. Ondertussen zijn er 2 glasbolpeters en 6 glasbolmeters actief in Geel, Herentals, Mol en Turnhout. Doel van deze meters en peters is in de eerste plaats sensibilisering.

IOK Afvalbeheer hoopt dat het verantwoordelijkheidsgevoel stijgt doordat iemand een oogje in het zeil houdt bij de glasbolsites, en dat inwoners er geen afval meer achterlaten. De aanwezigheid van een glasbolmeter en –peter wordt aangekondigd met een levensgroot bord. Dit is 1 van de 3 scenario's die worden getest op hun effectiviteit.

Bij het 2de testscenario worden op 8 locaties de glasbollen letterlijk 'opgefleurd'. Rond de glasbollen komt een 'grasveld' met bloemen, zoals vandaag hier in Arendonk te bewonderen is. De glasbollen krijgen ook mooie bloemenstickers. Door de glasbol op te waarderen en mooi te maken hopen we dat ook de omgeving van de glasbol netjes en mooi blijft.

Bij de 3de reeks van glasbollen plaatsen we een 'inspecteur' die achter een krant de 'bol' in de gaten houdt. Op sommige locaties wordt dit effectief gecombineerd met bewakingscamera's die verdekt worden opgesteld.

Bij alle glasbollen gebeuren voor- en nametingen om het effect op de netheid te kunnen meten. In functie van handhaving worden bijkomend extra camera's ingezet.

* 18 gemeenten hebben glasbollen: Arendonk, Baarle-Hertog, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Kasterlee, Lille, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar en Westerlo. De andere gemeenten hebben een ophaling van glas aan huis.