De Kempense ondernemers gaven vandaag voor de 5e keer een krachtig signaal tegen zwerfvuil.

In 2020 strooide corona roet in het eten en werd de actie geannuleerd. Maar dit jaar zijn ze weer trouw op post voor de grootste zwerfvuilactie van bedrijven in Vlaanderen.

Een krachtig maar ook positief signaal tegen zwerfvuil

'Helaas stijgen de cijfers van zwerfvuil'; zegt Katleen Mertens van IOK. 'In 2017 was er in Vlaanderen nog 3,13 kilo zwerfvuil per inwoner, in 2019 steeg dit naar 3,44 kilo.

Verwachting is dat de cijfers in 2021 opnieuw stijgen door de corona-crisis. Het kost 32,83 euro per Vlaming om zwerfvuil op te ruimen en te verwerken (cijfer 2017).

Een krachtig signaal tegen zwerfvuil blijft dus meer dan ooit nodig. Op 29 bedrijventerreinen steken ondernemers samen met hun personeel de handen uit de mouwen om een krachtig signaal tegen zwerfvuil te geven. 385 deelnemers uit 112 bedrijven ruimen vandaag, tussen 10 en 11 uur, zwerfvuil op. 

Ze vonden dit jaar veel weggegooide mondmaskers.'

Meer betrokkenheid en respect

'Met de opruimactie willen we uiteraard nettere bedrijventerreinen bekomen, maar vooral meer betrokkenheid creëren. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, verhoogt het gevoel van verantwoordelijkheid van de medewerkers. Zwerfvuil bestaat voor een groot gedeelte uit verpakkingen.

Daarom worden er 2 soorten afval verzameld: restafval en PMD.

De bedrijven tonen hun engagement door een raamstickers 'Kempense ondernemers ruimen op, hou jij het netjes'. Zo blijft ook na de actie duidelijk dat de bedrijven zelf meewerken aan een afvalarme bedrijvenzone. Op die manier vragen ze respect voor hun inspanningen bij klanten, leveranciers en medewerkers.

Opvallend is dat het overgrote deel (ca. 85%) van de ondernemers die de voorbije jaren deelnamen, ook voor deze editie weer van de partij zijn. Een bevestiging dat de bedrijven de actie waardevol en positief vinden.'

Ondernemers de Bempdekens weer trouw op post

'De ondernemers van de Bempdekens in Retie zijn deelnemers van het eerste uur en zijn ook voor de 5e editie trouw op post. Het is een kleinere bedrijvenzone maar het engagement voor de actie is ieder jaar weer groot.

Kempense ondernemers getuigen:

Bernard Verloy, Verloy Metaalwerken, bedrijvenzone Beerse-Zuid:
"Wij doen al voor de 5de keer mee. En we leggen zelfs onze productie een uur stil. Ik vind het belangrijk om in een nette en propere omgeving te werken. Ik merk dat mijn medewerkers ook de rest van het jaar netjes sorteren."

Johnny Segers, Segers Interieur, bedrijvenzone de Bempdekens Retie:
"Hopelijk is deze actie op termijn niet meer nodig en kunnen we fier zijn op onze zwerfvuilvrije bedrijvenzone."

An Dries, Orakel en b-token, bedrijvenzone de Bempdekens Retie:
"We vinden het fantastisch dat we dit elk jaar samen kunnen doen. We motiveren elkaar en we vinden dat ook belangrijk. Duurzaam ondernemen vinden we belangrijk en dat zit ook in kleine acties zoals zwerfvuil rapen."

Ook Baltimore Aircoil Company uit Heist-op-den-Berg ruimt dit jaar voor de 5e keer zwerfvuil.
Tim Vrints, Baltimore Aircoil Company:
"Vanuit ons duurzaamheidsbeleid vinden we het heel belangrijk om ons steentje bij te dragen."

'Kempense ondernemers ruimen op' is een van de vele acties van IOK Afvalbeer tegen zwerfvuil. Samen met de Kempense gemeenten zetten we campagnes op, voeren we onderzoek en stimuleren we kennisuitwisseling, ook met ondersteuning van Mooimakers'  Foto's K. Mertens/ Nnieuws.

Meer info op www.iok.be/zwerfvuil.'