Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

IOK : "Samen tuinstraten maken, straatbeeld vergroenen en verblauwen"

IOK Tuinstraten Balen

Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om het straatbeeld te vergroenen en verblauwen. Denk aan geveltuinen aanleggen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren, bomen en bloembollen planten, regenwatertonnen plaatsen… Ze doen dit niet alleen.

Geselecteerde straten krijgen begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, gratis plantpakket, buurtfeest…).

Het project is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab en de Kempense gemeenten.

Kempenaren kunnen hun straat nog tot 28 april kandidaat stellen via www.kempen2030.be/tuinstraten.

 

Waarom tuinstraten?

Heel wat straten en (voor)tuinen zijn erg verhard en hebben weinig groen. Hierdoor kan water niet goed infiltreren in de bodem én warmen onze steden en dorpskernen op. Samen kunnen we hier iets aan doen. Door onze (voor)tuinen en straten groener in te richten vermijden we wateroverlast, maken we onze omgeving weerbaarder tegen warme zomerdagen en zorgen we voor meer biodiversiteit.

Bovendien is een groene straat mooier en gezelliger, wat zorgt voor meer verbondenheid. Kortom: een fijne plek om samen met buren aan te werken en in te vertoeven.

Tuinstraat in actie: de Zandstraat in Balen

De Zandstraat in Balen is één van de 19 straten waar momenteel een tuinstratentraject loopt. Op vrijdag 12 april gingen de inwoners samen aan de slag om van hun straat een tuinstraat te maken. Ze kregen daarbij ondersteuning van de groendienst van gemeente Balen.

Er werden heel wat tegels uitgebroken, geveltuintjes aangelegd, plantvakken beplant en er werd een gevelregenwaterton geplaatst om water te delen.

Enkele inwoners/medewerkers aan het woord:

Greet, inwoner Zandstraat Balen: “Ik droom ervan dat elk huis zou meewerken om zo de wereld aangenamer te maken. De stokrozen in het tuintje van Heleen en de clematis bij Inge… ze geven meteen zo’n ander gevoel. Als we dat allemaal zouden doen, zou dat echt geweldig zijn.”

Heleen, inwoner Zandstraat Balen: “3 jaar geleden ben ik hier komen wonen. De straat was zo grijs en grauw. De tuinstraten in Antwerpen en de mooie tuinen in Engeland hebben mij geïnspireerd. Dit wil ik ook! Daarom heb ik onze straat samen met enkele buren ingeschreven voor het tuinstratentraject”

Gust, inwoner Deliestraat Balen (grenzend aan Zandstraat): “Het project brengt de buren dichter bij elkaar, er wordt gebabbeld en gelachen en je leert elkaar beter kennen.”

Maurizio, medewerker groendienst gemeente Balen: “het is altijd fijn om te zien hoe we samen met de bewoners de straat groener kunnen maken. Hoe meer aanvragen voor tuinstraten, hoe beter!”

Dirk, verantwoordelijke groendienst gemeente Balen: “Ik hoorde van één van de bewoners van de straat die hier al enkele jaren woont, dat dit de eerste keer is dat ze zoveel in contact is gekomen met de buren. Het is mooi wat een tuinstraat in beweging kan zetten en dat wij hieraan kunnen meewerken.”

Meer inspiratie

Laat je inspireren tijdens de digitale infosessie op dinsdag 16 april om 19u30. We tonen je enkele inspirerende voorbeelden van tuinstraten en geven tips hoe je zelf aan de slag kan gaan. Je leert er ook alles over wat een tuinstratentraject precies inhoudt. Kortom: een eerste stap op weg naar een tuinstraat.

De infosessie is gratis, maar we vragen je om vooraf in te schrijven via www.kempen2030.be/tuinstraten/infosessies

Het project ‘Tuinstraten op het Platteland’ krijgt financiële steun van o.a. EU, provincie Antwerpen, VLM

Enkele sfeerfoto’s van de Zandstraat in Balen / enkele droombeelden van Kempense tuinstraten / foto IOK.

IOK partners

IOK partners

IOK Tuinstraten Balen

Deel dit artikel