De Iraakse luchtmacht en Koerdische peshmerga-strijders hebben vandaag een heroïsche reddingsactie ondernomen in het Sinjar-gebergte. Toen ze met een helikopter bevoorradingsmiddelen dropten voor wanhopige yezidi's konden enkele burgers zichzelf in veiligheid brengen door aan boord te klimmen.

Een team van nieuwszender CNN was aan boord van de helikopter die luiers, melk, water en voedsel bracht naar de plek waar duizenden mensen al tien dagen vastzitten in de verschroeiende hitte in een poging te ontsnappen aan strijders van de Islamitische Staat (IS).

De dozen en flessen werden van op 30 meter hoogte, veel lager dan normaal, naar beneden gegooid in de hoop de bevolking beter te bereiken. Ivan Watson van CNN beschreef de missie als "heroïsch".

"We zijn enkele keren kort geland en het was op dat moment dat burgers naar de helikopter renden en hun kinderen aan boord duwden. De crew probeerde gewoon zoveel mogelijk mensen omhoog te trekken", aldus Watson. Al snel zaten enkele families, waaronder baby's en bejaarden, in het toestel. "Het was chaotisch. Het was gek, maar we zijn erin geslaagd met 20 burgers te vertrekken."

"100-en mensen achtergelaten"
Ook Channel 4 News-correspondent Jonathan Rugman was aan boord. In een ooggetuigenverslag voor website Mashable beschrijft hij vooral hoe hartverscheurend het was om de mensen te zien schreeuwen en smeken om hen aan boord te laten van de helikopter. "We hebben honderden mensen... achtergelaten, waar gewoon geen plaats voor was."

De yezidi's zijn een van de kleinste minderheden in Irak en worden door hun geloof, dat elementen uit onder andere het christendom en de islam combineert, door IS gezien als duivelaanbidders. Meer dan een week geleden vluchtten ze naar de bergen toen IS-strijders de stad Sinjar binnenvielen.

Voor tientallen kinderen die intussen door uitdroging stierven, komt alle redding te laat. De opluchting onder de burgers in de helikopter was dan ook tastbaar. Na het opstijgen barstten velen in tranen uit.

De helikopter die bij de actie onder vuur genomen werd door IS, zou intussen veilig geland zijn in Koerdistan. Dat liet Ivan Watson via Twitter weten. (cnn/youtube)