-Op donderdag 6 oktober verwelkomt Curieus Jaak Brepoels in de Lakenhal van Herentals. Deze auteur en historicus houdt er een lezing naar aanleiding van zijn boek ‘Wat zoudt ge zonder 't werkvolk zijn?

Sociale geschiedenis

Deze datum is zeer bewust gekozen. Op dat moment plannen de vakbonden opnieuw acties op 29 september en 7 oktober. Curieus Herentals vindt dit een uitgelezen moment om stil te staan bij onze sociale geschiedenis, een geschiedenis die in deze neoliberale wereld vaak onder de mat wordt geveegd.

Stond u er al bij stil waarom u vijf dagen per week werkt i.p.v. zeven? Of waarom u ouderschapsverlof kunt nemen om thuis te blijven bij de kleintjes?

Arbeidersbeweging

Jaak Brepoels neemt ons mee naar het kapitalisme van de negentiende eeuw en schetst hoe de arbeidersbeweging het leven van de gewone mens verbeterde. Onze spreker blijft niet hangen bij de geschiedenis: het is ontluisterend hoeveel parallellen hij trekt met de wereld en de uitdagingen van vandaag.

De politieke partijen die zich historisch beriepen op de verdediging van de kleine man, liggen in de lappenmand, de sociale zekerheid en de verzorgingsstaat kraken in hun voegen en in het verweer daartegen grijpen de vakbonden naar middelen die niet altijd op gejuich van de publieke opinie kunnen rekenen.

Hoe moet het nu verder? Jaak schetst het kader en geeft ons het broodnodige inzicht. Daarna kunt u in een discussie uw mening naar voor brengen.

Aanvang: 20u, Lakenhal Herentals, toegang gratis,