De correctionele rechtbank van Leuven heeft donderdag een man veroordeeld tot een jaar cel voor de uitgifte van 63 valse biljetten van 50 euro. Hij kocht het valse geld in Nederland en financierde er enkele aankopen mee.

Brian H. kocht op 1 oktober 2016 in Aarschot een Volvo S80 voor 1.300 euro. Op de verkoopovereenkomst gaf hij een fictieve identiteit op en maakte hij gebruik van een valse handtekening. Nog in Aarschot schafte H. zich op 31 oktober 2016 een powermeter aan voor 850 euro.

In Heist-op-den-Berg kocht hij op 5 november 2016 een Iphone ter waarde van 1.000 euro. De gedupeerden had hij benaderd via het internet, waarbij hij telkens valse namen opgaf. Hij werd later door verschillende slachtoffers op foto herkend.

De nog jonge dader werd schuldig bevonden aan oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte met gebruik van valse stukken en het aanschaffen en uitgeven van valse bankbiljetten. Hij kreeg daarvoor een jaar cel, de minimumstraf voor valsmunterij. De straf is met uitstel gedurende drie jaar onder vier voorwaarden, waaronder het volgen van een cursus "slachtoffer in beeld".

De eigenaar van de personenwagen vroeg een schadevergoeding van 1.500 euro. Hij moest zich tevreden stellen met 250 euro als morele compensatie.