De correctionele rechtbank van Leuven heeft een man veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van een jaar voor de vervalsing van een factuur van een brandstofleverancier. Hij onderschepte de betaling van een tankstation en schreef 38.000 euro over naar zijn eigen rekening.

Een tankstation uit La Louvière bestelde in het najaar van 2017 een grote hoeveelheid brandstof bij Pollet. De Waalse uitbater was vaste klant bij de leverancier uit Herentals. Op 3 november 2017 stuurde Pollet een factuur via de diensten van bpost.

De zaakvoerder van Pollet diende op 24 januari 2018 een klacht in wegens factuurfraude. Hij had tevergeefs gewacht op de 38.000 euro die de klant schuldig was. Al snel bleek dat de Waalse klant de verschuldigde som wel degelijk betaald had. Op het vermelde rekeningnummer had hij op 12 december 2017 18.000 euro overgeschreven en op 9 januari nog eens 20.000 euro.

Nazicht door de cel fraude van bpost leerde dat op de factuur een ander rekeningnummer vermeld stond. Na een bankonderzoek bleek dat Exaucé L. de post onderschept had.

De man had het rekeningnummer gewijzigd en de twee bedragen naar zijn eigen spaarrekening overgeschreven. Dat gebeurde telkens op de dag van de storting. Kort nadien volgden cash afhalingen aan het loket, net onder de toegelaten limiet.

Exaucé L. werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte en oplichting. Hij kreeg naast de celstraf ook een boete van 8.000 euro en moet de 38.000 euro terugbetalen. (Belga)