U bent hier

Jaarlijks 2 miljoen voor geestelijke gezondheid voor jongeren in jeugdhulp

Geel
31.01.2019 - 11.45u
Door: Enna Briers editor

De Vlaamse overheid trekt jaarlijks twee miljoen euro uit voor het hulpprogramma 'Gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren die in de jeugdhulp verblijven'.

Dat kondigt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen woensdag aan. Uit onderzoek is gebleken dat minstens één op de drie jongeren die in de jeugdhulp begeleid wordt, met psychische kwetsbaarheden kampt.

Het hulpprogramma 'Gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren die in de jeugdhulp verblijven' richt zich zowel tot minderjarige kinderen en jongeren (0 tot 18 jaar) als tot jongeren uit de transitieleeftijd (18 tot 23 jaar en in uitzonderlijke situaties tot 25 jaar).

"We versterken het aanbod van de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Door dit programma krijgen kinderen en jongeren in de jeugdhulp ook voor hun geestelijke gezondheid meer zorg op maat aangeboden.

Het is de bedoeling dat de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg opvoeders en begeleiders in de jeugdhulp in de praktijk ondersteunt", licht Jo Vandeurzen toe.

Het hulpprogramma zet specifiek in op zogenaamde outreachende geestelijke gezondheidszorg. Deze vorm van geestelijke gezondheidszorg biedt zorg aan kinderen en jongeren in hun eigen leef- en leeromgeving, in dit geval: in de jeugdhulpvoorziening waar de jongere verblijft.

Deze zorg is flexibel, mobiel, multidisciplinair en steeds op maat van het kind of de jongere en zijn context.

Met de financiering van het programma kan dus bijvoorbeeld een kinder- en jeugdpsychiater mobiel ingezet worden in de voorzieningen van de jeugdhulp. In het programma gaat bijzondere aandacht naar de gemeenschapsinstellingen (GI) die vaak jongeren met ernstige psychische stoornissen onthalen.

De outreach-projecten die de afgelopen jaren reeds actief waren vanuit PC Gent-Sleidinge naar GI De Zande en vanuit OPZ Geel naar GI Kempen, worden met deze nieuwe financiering ook structureel in de werking van de GI ingebed. Hierin zit ook een structurele outreach-werking voor De Grubbe in Everberg vervat.

Het programma bestaat uit vier modules: consult en advies, diagnostiek, behandeling en crisisverblijf.

Het nieuwe programma wordt vanaf 1 mei 2019 over Vlaanderen uitgerold. (BELGA)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto