Op woensdag 26 maart 2014 organiseert de Geelse campus van Thomas More voor de negenentwintigste keer een jobbeurs. 108 bedrijven en organisaties stellen er hun vacatures voor. Daarmee is de beschikbare ruimte helemaal volzet. Niet alleen studenten van Thomas More, die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten, zijn uitgenodigd. Al wie een (nieuwe) job zoekt, is welkom.

Groeiende arbeidsmarkt

Het groot aantal bedrijven op de jobbeurs is een teken dat het met de economie en de arbeidsmarkt de goede richting uitgaat. Er zijn opnieuw ondernemingen uit heel Vlaanderen op de jobbeurs en ook Nederlandse bedrijven vinden weer hun weg naar de Kempen. Heel wat bedrijven doen ook een grotere inspanning om zich aan hun potentiële werknemers voor te stellen en voorzien meer mensen om de stand op de beurs te bemannen.

Studenten van vroeger rekruteren studenten van nu

Verschillende bedrijven sturen oud-studenten van de hogeschool naar de jobbeurs om de studenten van nu te rekruteren voor hun bedrijf. Koen Tijskens, Measurement electronics manager bij chipmachinefabrikant ASML, studeerde 25 jaar geleden af als industrieel ingenieur in Geel.

Hij kijkt er naar uit om woensdag nog eens op zijn hogeschool te komen: "Na mijn opleiding in Geel en een eerste werkervaring bij een ander bedrijf, kwam ik bij ASML terecht. In Nederland kijkt men met een grote interesse naar de Belgische ingenieurs-opleidingen, die garant staan voor een brede en multidisciplinaire invalshoek. Ik heb er heel veel jonge Belgische collega's, die we zoveel mogelijk ontwikkelingskansen willen bieden. Dat de weg naar het Nederlandse Veldhoven daarbij nog eens filevrij is, maakt een goede work-life-balance mogelijk."

Op zoek naar goed opgeleide medewerkers

De bedrijven zoeken allemaal goed opgeleide kandidaten. Wie goed opgeleid is en een diploma heeft, staat het beste in de startblokken om een job te vinden. En daar dient de jobbeurs uiteindelijk voor. Studenten, die over een paar maanden afstuderen en de ondernemingen ontmoeten mekaar op de beurs. Aan de bedrijven wordt gevraagd om met echte vacatures te komen. Tegelijk ligt bij de studenten de uitdaging om de geboden kansen ten volle te benutten. Een sollicitant moet niet alleen de vereiste kwaliteiten hebben, hij moet zichzelf ook nog kunnen verkopen.

Om de laatstejaars voor te bereiden op een actieve aanpak van hun sollicitaties, is er een sollicitatietraining. Tijdens de jobbeurs zelf kunnen studenten deelnemen aan een simulatie van een individueel sollicitatiegesprek. Na dat gesprek krijgen ze een evaluatie van hun optreden en tips om zich optimaler op te stellen.

Iedereen welkom

Op de jobbeurs is iedereen uit de regio, die een (nieuwe) job zoekt welkom. Ook de pers wordt uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. U hebt op de jobbeurs de kans om te spreken met vertegenwoordigers van bedrijven en met de studenten, die een job zoeken. Zo hoort u van de betrokkenen zelf wat bedrijven van hun toekomstige werknemers verwachten en wat de werknemers van morgen daar zelf over denken.