Jagers kunnen niet terecht in Den Aert, het landelijk bosgebied aan de Duipt in Noorderwijk waar zachte recreatie is ontwikkeld. Toch bouwt lokaal bestuur Herentals enkele uitzonderingen in.

De stad Herentals en Kempens Landschap kochten in 2017 het gebied Den Aert over van de Noorderwijkse familie De Ghellinck. Deze zone van 19ha omvat bossen, dreven en vooral landbouwgronden in het gebied tussen Duipt en Lankem in Noorderwijk

Het Kempens Landschap richtte het bosdeel vorig jaar voor zachte recreatie in, met onder meer een wandellus en een speelzone.

Jan Bertels : 'Jachtverbod 'voor eeuwig en voor altijd''

Omdat jachtgroeperingen aan de stad hebben gevraagd om er weer te mogen jagen, drong oppositieraadslid en Kamerlid Jan Bertels (Sp.a) aan op een algemeen jachtverbod 'voor eeuwig en altijd'.

'Jacht is niet met het huidige gebruik te verenigen op gevaar van slachtoffers en geluidsoverlast.  Den Aert ligt in een gebied van 300ha waar gejaagd mag worden, dan gaat die 19ha geen verschil maken', onderstreept Bertels.

Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) reageert dat de stad niet van plan is om er een algemeen jachtrecht toe te kennen. 'Maar we willen wel de mogelijkheid achter de hand houden om er onder strikte beperkingen toch een tijdelijk jachtrecht toe te kennen wanneer de nood aan wildbeheer in Den Aert hoog is. Zo zijn er al everzwijnen gespot in Geel en Voortkapel.  Dat moet kunnen.'

Foto : Den Aert Noorderwijk/ archief/ N.