Onze muziekrecensent Alfons Maes zat dinsdagavond op schoot bij Jackson Browne in Brussel.  Alfons was na het concert volledig in de ban van Jackson : 'Net als vorige zondag in het Sportpaleis van Antwerpen, waar we een grandioos concert van die andere prestigieuze singer-songwriter Neil Diamond hebben meegemaakt, kregen we vandaag in een tot de nok gevuld Koninklijk Circus Brussel een weergaloze show die nog lang in ons geheugen zal blijven nazinderen.

Jackson Browne is ongetwijfeld een van de meest inspirerende singer-songwriters die Laurel Canyon (in de Hollywood heuvels) heeft voortgebracht. Deze wijk in Los Angeles waar je ook Linda Ronstadt, CS&N, The Eagles, Jim Morrison, Joni Mitchel e.a. zowat iedere avond niet-uitgenodigd bij je thuis op visite kon krijgen voor een jointje of een glaasje stimulerende drank, spreekt nog steeds tot de verbeelding bij vele muziekminnende zielen.

Laurel Canyon werd bevolkt door muzikanten die wondermooie muziek wisten te maken maar waar decadentie en het gebruik van allerlei hard- en softdrugs eigenlijk (verplichte) kost werd. Door te verhuizen naar deze meer rustige wijk (Mulholland Drive e.d.) in het drukke LA hadden sommige onder hen het gevoel dat ze aan de grote stadsdrukte konden ontsnappen alhoewel Hollywood zelf maar op enkele kilometers van hen verwijderd was.

Nog andere songsmeden die zich daar ophielden waren o.m. Tim Buckley, James Taylor, Carole King maar ook Neil Young. Meteen werd een nieuw woord geboren: 'counterculture' werd een constante en was eigenlijk een subcultuur waarvan de waarden en normen totaal verschillend waren met die van een reguliere, culturele samenleving.

Vanavond stond een van de grote levende legendes uit deze gemeenschap op de planken van het Koninklijk Circus waar vorig jaar nog zijn collega James Taylor hetzelfde heeft gedaan.

Jackson Browne met een full band staat voor puur luistergenot en zo bleek het ook vanavond het geval te zijn. En als je daar namen als Bob Glaub (bass), Shane Fontayne (gitaar) en Greg Leisz (multi-instrumentalist) in terugvindt dan weet je dat je avond niet meer stuk kan.

Oorspronkelijk had Browne een pauze voorzien maar omdat de muziek in het KC om 22:30 moet stoppen deelde hij mee dat hij toch maar één set zou spelen maar wat voor een!

We kregen een waaier van knappe songs aangeboden waarin Browne zichzelf toelegde om niet als die ouwe, hippie figuur van weleer op het podium te staan maar meer als iemand die 'nieuwe' dingen te verkondigen had. Van tevoren wisten we dat het merendeel van de songs die hij vanavond zou brengen uit zijn album 'Standing On The Breach' (2014) zouden geselecteerd worden.

We kregen dan ook schitterende versies van o.m. 'The Barricades of Heaven', 'The Long Way Around', 'Leaving Winslow' waarbij gitarist Shane Fontaine meermaals op de voorgrond trad.

'You Know the Night', uit datzelfde album, was eigenlijk een niet-afgewerkte song, Browne deelde mee dat de tekst van dit liedje eigenlijk doodsimpel een 'brief' leek te zijn.
Gezien zijn eigen backcatalogus vond hij vanavond toch even de tijd voor een hommage aan collega Warren Zevon met diens 'Carmelita' waarin de pedal steel gitaar het mooie weer uitmaakte. 

Voor de meer intieme nummers nam hij plaats aan de wit-zwart ivoren toetsen van een vleugel. Met 'For A Dancer', afkomstig van zijn album 'Late For The Sky' waaruit we ook nog 'Fountain of Sorrow ' kregen, werd het meteen een eerste ingetogen moment en er zouden er nog volgen.
Kennelijk was het Belgische publiek ietwat positiever dan dat in Amsterdam de dag daarvoor, zo vertelde mij een jonge vrouw die naast mij plaats had genomen want in Amsterdam moest hij enkele keren vragen waarom ze zo stil waren vanavond.

Nog uit zijn 'Standing On The Breach' weerklonk het aan de Byrds opgedragen, en ingeleid werd door een zeer korte introductie van 'Mr. Tambourine Man', 'The Birds of St. Marks'.
Maar een van de hoogtepunten van de show was toch het prachtige 'Which Side?' ook uit zijn laatste worp. Aansluitend volgde ook nog het schitterende 'If I Could Be Anywhere' met een lichte 'Surfin' USA' intro.

Het viel op dat tijdens de meer intieme momenten Browne's stem nog het beste overkwam want aan zijn vocale kwaliteiten moeten we zeker niet twijfelen alhoewel de tand des tijds bij de nummers met hogere octaven zijn tol opeiste. 

Met een nog steeds imponerende en door het publiek gesmaakte versie van een van zijn grootste hits 'Doctor My Eyes' (debuut album 'Jackson Browne'), 'The Pretender', 'Linda Paloma' (beiden uit The Pretender), 'Call It A Loan' (terug te vinden op zijn 'Hold Out') en 'Running On Empty' uit het gelijknamige album kwam er een einde aan deze weergaloze show. Nog enkele leuke covers kregen we als kers op de taart, nl. 'Take It Easy' dat eigenlijk een liedje was dat Browne zelf niet afwerkte.

Het was zijn vriend Glenn Frey, toen nog zijn gebuur in Laurel Canyon, die er een vorige versie ervan hoorde en waarop Browne het nummer aan hem schonk. Met dit nummer scoorden de Eagles, dus de nieuwe band van Frey, hun eerste grote hit. En de show stopte finaal met enkele glansrijke momenten in de vorm van 'Our Lady Of The Well' ('For Everyman'), 'The Load-Out' ('Running On Empty') en 'Stay' een Maurice Williams & The Zodiacs-cover.

Hoeft het nog gezegd, en zeker wie ook het fantastische concert van Neil Diamond zondag ll. heeft bijgewoond, dat ook nu het bewijs geleverd werd dat de singer-songwriters uit Laurel Canyon nog steeds niet uitgezongen zijn alhoewel bij sommige onder hen het zingen iets minder strak klinkt in vergelijking met wat we hier vanavond van Jackson Browne hebben mogen horen. Met deze sterke band mag Jackson ons ieder jaar komen verrassen.

Photos & text Alfons Maes/  NNieuws

Setlist
The Barricades of Heaven (standing in the Breach)
Just Say Yeah (Time the Conqueror)
The Long Way Around (Standing in the Breach)
Leaving Winslow (Standing in the Breach)
These Days (Nico cover)
For Everyman (lp For Everyman)
I'm Alive (I'm Alive)
Carmelita (Warren Zevon en Linda Ronstadt cover)
You Know the Night (Standing in the Breach)
For a Dancer (lp Late For The Sky)
Fountain of Sorrow (lp Late or The Sky)
Your Bright Baby Blues (the pretender)
Which Side (Standing in the Breach)
If I Could Be Anywhere (Standing in the Breach)
(with "Surfin' U.S.A." tease in the introduction)
Standing in the Breach (Standing in the Breach)
(Jackson Browne was fined for... more )
Looking East (looking east)
The Birds of St. Marks (standing in the Breach) (tribute Byrds
("Mr. Tambourine Man" and "... more )
Doctor My Eyes (debuut album Jackson Browne)
The Pretender (lp the pretender)
Linda Paloma (the pretender)
Call It a Loan (Hold Out)
Running on Empty (Running on Empty)
Encore:
Take It Easy (lp for everyman)-(Eagles cover)
Our Lady of the Well (for everyman)
Encore 2:
The Load-Out (Running on Empty)
Stay (Maurice Williams & The Zodiacs cover)