Jagers hebben zaterdag in de vooravond noodgedwongen twee loslopende varkens moeten neerschieten.

Bij een poging om de varkens veilig in de bossen te drijven, liepen twee varkens ongecontroleerd in de richting van een drukke weg. Om een vrijwel zekere aanrijding te vermijden, beslisten de jagers om meteen in te grijpen.

Het gemeentebestuur Mol heeft de afgelopen uren meermaals overlegd met verschillende opvangcentra en de lokale jachtgroep over de aangewezen aanpak voor de minstens zes loslopende varkens.

Vermoedelijk gaat het over duroc- of wolvarkens die gedumpt werden.

Alle opvangcentra bevestigen dat het bijzonder moeilijk is de varkens te vangen, als je niet in een volledig afgesloten tuin bent. Een gewone weideafsluiting houdt de dieren niet tegen.

In paniek

Wanneer een varken in paniek raakt door het drijven, haalt het dier vlotjes een snelheid van 25 kilometer per uur en meer. Met een mogelijk gewicht van 100 kilogram en meer kan je in die situaties onmogelijk een dier stoppen.

Dierenvriendelijke oplossing

Het gemeentebestuur Mol blijft proberen om het probleem van de loslopende varkens zo diervriendelijk mogelijk op te lossen. Uiteraard moet dit veilig gebeuren, zonder gevaarlijke verkeerssituaties. Vermoedelijk heeft een drachtige zeug de afgelopen uren in het wild biggetjes geworpen, waardoor we meer dieren zoeken dan aanvankelijk gedacht.

Opvanglocatie

Inmiddels heeft het gemeentebestuur een opvanglocatie gevonden voor de varkens. Wanneer we ze kunnen vangen, zullen ze naar deze locatie worden overgebracht. Aan de hand van de neergeschoten varkens weten we dat de dieren niet gechipt zijn, wat de identificatie van de eigenaars bemoeilijkt.

Uitgebreid gebied

Het gebied waarin de varkens zich vrij kunnen bewegen is bijzonder uitgebreid. Ten noorden van Zelm in Achterbos bevinden zich talrijke weides en de omvangrijke bossen van SCK-CEN en VITO. Tot aan het kanaal Herentals-Bocholt hebben de varkens vrijwel volledig vrij spel.

Wie ergens de dieren ziet, kan dit steeds melden op het nummer 0488 26 04 91.'