Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jakob Smits Mol : hernieuwd museum en nieuwe expo

Jakob Smits Museum

Op zaterdag 24 februari heropent het  Jakob Smitsmuseum in Mol na een renovatieperiode van 1,5 jaar. Nieuwe schilderijen, een nieuwe inkom, een nieuwe museumshop en een nieuwe workshopruimte en vergaderzaal staan voor je klaar.

Er volgt een expo ‘Pronkkamers. Frisse blik op Jakob Smits’ die maar liefst 7 maanden loopt. Aangevuld met een heel aantal randactiviteiten maakt het Jakob Smitsmuseum van 2024 een echt feestjaar. Kansen genoeg dus om Jakob Smits (opnieuw) te leren kennen!

De doelstelling van het vernieuwde Jakob Smitsmuseum is duidelijk: iedereen in Mol en omstreken laten kennismaken met Jakob Smits. En daarvoor trekt het museum alle registers open. De vernieuwingen aan het museum en de frisse kijk op de collectie zorgen voor een gloednieuwe ervaring, zowel voor Smits-kenners als voor eerste bezoekers.

Modern museum

De renovatie van het museum startte in september 2022. Hierbij werd de tentoonstellingsruimte zelf niet aangepast, maar verder ziet het museum er echt heel anders uit! Zo werd de conciërgewoning, die al een tijdje leegstond, mee opgenomen in het museum. Hierdoor kwam er meer ruimte voor een vernieuwde inkom, shop, vestiaire, bibliotheek en vergaderzaal. Er is nu zelfs een zaal voor workshops op de eerste verdieping. Kortom: meer plaats om bezoekers en groepen op een aangename manier te ontvangen.

Daarnaast werd het dak vernieuwd en de garage aangepast, om daar in de toekomst materiaal in op te slaan. Ook de tuin wordt later nog heraangelegd. Leuke vooruitzichten voor de komende jaren dus.

Frisse expo

Een nieuw museum, een nieuwe expo. Met ‘Pronkkamers. Frisse blik op Jakob Smits’ tonen museummedewerkers hun persoonlijke, frisse kijk op Jakob Smits en de Molse School. Deze gevarieerde groep vrijwilligers richtte 8 kamers van het museum in rond een specifiek thema uit het leven van Smits: zijn relatie met de Kempen, interactie met andere kunstenaars, de vrouwen in zijn leven,… Het zijn échte pronkkamers geworden, met een heel nieuwe aanpak en insteek. Absoluut de moeite om te ontdekken.

· De nieuwe expo loopt van zaterdag 24 februari tot en met zondag 29 september.

· Je bent welkom van woensdag tot zondag tussen 13 en 17 uur.

· Volwassenen betalen 5 euro, inclusief catalogus en audiogids.

Kinderen en jongeren bezoeken gratis het museum.

Feestprogramma

Om de heropening te vieren, organiseert het Jakob Smitsmuseum een heus feestjaar met een uitgebreid feestprogramma. In, rond en buiten het museum vinden dit jaar allerlei kunstige activiteiten plaats:

· vrijdag 22 maart: Oog op Schmalzigaug

· zondag 21 april: workshop vilten voor jongeren, gekoppeld aan Erfgoeddag

· zaterdag 8 juni: workshop etsen voor volwassenen

· woensdag 3 juli: knutselen met karton voor kinderen op de Kinderdag

· donderdag 12 september: museumcafé in ’t Voske

· begeleid museumbezoek ‘Smits met gids’ op zondag 26 mei, 7 juli en 15 september

 www.jakobsmits.be.

Jakob Smits Museum

Jakob Smits Museum

Jakob Smits Museum

Jakob Smits Museum

Jakob Smits Museum

Jakob Smits Museum

Jakob Smits Museum

Deel dit artikel