Jamie Olivier topchef en vriend van Antwerpse Regula Ysewijn is al even fan van de succesvolle blogster achter Miss Foodwise en postte dan ook enthousiast een reclamefilmpje over haar nieuwste boek op zijn Instagram.

Dit Brits bakboek, is een ode aan de uitgebreide en florerende Britse bakcultuur, met 100 van Regula's favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak.

Foto ©Regula Ysewijn

Geïnspireerd door recepten uit haar historische onderzoek aangevuld met recentere klassiekers zijn de baksels voorzien van een verhaal over het landschap, de tradities en de legendes van Groot-Brittannië.

Regula & Corona

Alle voorbereidingen voor de initiële life persvoorstelling en de lanceringsinterviews op BBC radio & TV zag ze door de Corona-crisis in het water vallen. Maar creatief als ze is, wist Regula van deze lanceringstiming toch een succes te maken. door gewoon viraal te gaan.

Foto © Regula Ysewijn

In deze onwezenlijke Coronatijden lanceerde ze nog geen week geleden met #bakecorona op Twitter en Instagram de oproep aan alle thuis bakkers om hun bakcreaties te delen. Een ongekend succes, zelfs tot in Australië toe werden de thuisbaksels massaal gedeeld.

Dit gaf haar het lumineus idee haar nieuwste boek te promoten aan de hand homevideoclips. De thuis keuken werd omgetoverd tot mini studio en Regula bakt life haar lievelingsrecepten uit haar eigen boek, onder het motto maak van de nood een deugd, bakken maakt gelukkig!

Foto © Regula Ysewijn

Na"Pride and Pudding", het boek dat ze ook zowel in het Nederlands als Engels schreef over de Britse eetcultuur en dat in de prijzen viel op de Gourmand World Cookbook Awards, is Regula Ysewijn klaar om ook met dit boek de rest van de wereld warm te maken om zelf te blijven bakken. Ze deed zelf alle research voor Brits Bakboek, stelde het zelf samen, probeerde eerst alle recepten zelf uit en maakte zelf de foto's.

Het ontwerp is van haar man illustrator Bruno Vergauwen, die illustrator is. "Dat maakt van dit boek "a labour of love, een vrucht van liefde", zeg Regula over haar boek.

Wie is Regula Ysewijn

Vooreerst een opvallende verschijning met haar 50 look.

De bak fans kennen haar uiteraard al als jurylid van de Vlaamse versie van Bake Off, het wereldwijde populaire Brits Bakprogramma.

Kleine anekdote- fijn om weten - is dat het ook Jamie Olivier was, die de naam Regula Ysewijn liet vallen tijdens de Vier TV zoektocht naar een geschikte jury.

Straf eigenlijk dat men via een Brit de Vlaamse Regula vond.

Foto © Regula Ysewijn

In Vlaanderen was ze toen bij het grote publiek nog onbekend, maar als beroepsmatige schrijfster over eten, fotografe van eten had ze als jurylid op tal van internationale wedstrijden al faam.

Gefocust op de voedsel- en sociale geschiedenis van Groot-Brittannië en de Lage Landen en reist ze voor haar werk tussen België en Londen. Ze geeft ook lezingen en kookdemonstraties over voedselgeschiedenis en -cultuur en werkt regelmatig met tv.

Ze is bijna 10 jaar jurylid van de Great Taste Awards en jurylid van de World Cheese Awards van het Guild of Fine Food en is ook een van de twee juryleden van de Belgische versie van de Great British Bake Off tv-serie (Bake Off Vlaanderen).

Foto©Willy Ysewijn

Bibliografie Regula Ysewijn

'Pride and Pudding': The History of British Puddings, Savory and Sweet verscheen in 2016 en stond op de shortlist voor de Andre Simon Award en de Fortnum & Mason Award.

Belgian Café Culture' (2016) was haar tweede boek over de geschiedenis en cultuur van de Belgische biercafécultuur (ze is een getrainde biersommelier) met suggestieve foto's van het caféleven van de auteur zelf. Het boek was te zien in het BBC Food Program.

Het National Trust Book of Puddings volgde in 2019, het boek 'Brits Bakboek' in het Nederlands volgde ook in 2019.

'Haver in het noorden, Tarwe uit het zuiden' is haar meest recente boek (2020 Murdoch Books), waarin het verhaal wordt beschreven, van Brits bakken door klimaat en import.

Regula en haar werk zijn internationaal gepubliceerd in magazines, kranten, tv en online, zoals The Guardian, The Times, Sunday Times, Elle magazine, Flow Magazine, Stylist magazine, Great British Food Magazine, BBC Radio 4 Food Program, BBC Damesuur, BBC One Breakfast, Delicious UK en NL, voormalig Jamie Magazine en nog veel meer. Ze heeft met een voorwoord bijgedragen aan CAMRA's Good Beer Guide Belgium 2018. Ze werkte ook aan tv-programma's met de BBC.

Foto's ©Regula Ysewijn / redactie en foto's ©Willy Ysewijn, journalist / Nnieuws.