Jan Bakelants uit Herentals/ Olen is dinsdagavond in de Warande in Turnhout verkozen tot sportfiguur van het voorbije jaar. Seppe Smits (snowboarder) eindigde in de verkiezing 2e, Thomas Briels (hockey) werd 3e.  Bakelants was verrast door de verkiezing, hij ontving een trofee met een grote diamant op. Die is voor zijn vriendin Daphne.

Van de 10 genomineerden behaalde Jan het meest aantal stemmen uit drie stemrondes. Hij volgt hiermee tienkamper Hans Van Alphen op. Als trofee ontving hij een diamant uit handen van provinciegouverneur Cathy Berx en Willy Henneuse van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Yannick Peeters kreeg de titel van “Beloftevolle jongere”. Motorcosser Joël Smets werd geroemd voor zijn indrukwekkende sportcarrière. Marijke Van Acker werd verkozen tot “Verdienstelijke G-sporter van het jaar”. De titel van “FITste gemeente” ging naar Edegem, de “FITste schepen” was Kris Govers uit Merksplas. 500 aanwezigen woonden de sportshow bij.

De 28-jarige Jan Bakelants mag zich een jaar lang “Sportfiguur van de provincie Antwerpen” noemen. De wielrenner kreeg het meeste aantal stemmen achter zijn naam na drie stemrondes: een publieksvoting, de vak- en persjury en de stemmen van de 10 genomineerden zelf. Seppe Smits (snowboard) en Thomas Briels (hockey) werden respectievelijk tweede en derde in de eindstand. Bakelants ontving de trofee op basis van zijn indrukwekkende prestaties in 2013, waaronder zijn winst in de tweede etappe van de Tour de France. Als kers op de taart mocht de renner uit Olen ook nog eens twee dagen de gele leiderstrui dragen.

“Beloftevolle jongere 2013”: Yannick Peeters

Veldrijder Yannick Peeters – zoon van Wilfried Peeters- kreeg de trofee voor “Beloftevolle jongere”. Hij won in deze categorie voor het gymnastenduo Yana Vanstavel en Solano Cassamajor en Louis Cloots (ju-jitsu). Yannick Peeters presteerde het afgelopen jaar op een hoog niveau en behaalde onder andere een provinciale, Belgische én Europese titel bij de juniors. Hij eindigde ook op de eerste plaats in de cyclocrosswedstrijden van Erpe-Mere, Ruddervoorde, Hamme-Zogge, Gavere-Asper, Gieten en Namur bij de categorie juniors. Peeters kreeg als trofee een cheque ter waarde van 1.250 euro geschonken door de provincie Antwerpen namens gedeputeerde voor sport Bruno Peeters.

Marijke Van Acker “Verdienstelijke G-sporter van het jaar”

Dit jaar werd voor de derde keer ook een verdienstelijke G-sporter in de kijker gezet. De provincie Antwerpen vindt het ontzettend belangrijk dat personen met een handicap alle kansen krijgen om kwaliteitsvol en duurzaam te kunnen sporten. Mede dankzij het provinciale sportbeleid zit sport voor personen met een handicap in de lift. Momenteel telt de provincie Antwerpen maar liefst 223 G-sportclubs. Marijke Van Acker (atletiek), Frederik Windey (rugby) en Bart Brands (tafeltennis) waren de drie genomineerden. Uiteindelijk ging Marijke Van Acker met de cheque van 1.250 euro aan de haal voor haar prestaties, geschonken door de provincie Antwerpen. Zij behaalde onder andere een eerste plaats op de 100 en 200 meter sprint tijdens het Belgisch kampioenschap, haar eerste deelname bovendien aan een kampioenschap.

Joël Smets ontvangt “Lifetime Achievement Award”

Motorcrosser Joël Smets mocht de “Lifetime Achievement Award” in ontvangst nemen uit handen van Ludo Dielis. Hij mag terugkijken op een indrukwekkende sportcarrière. Eind 2006 stopte hij met de motorsport maar met een palmares om u tegen te zeggen. Smets werd onder meer vijf keer wereldkampioen en zes keer Belgisch Kampioen én behaalde in totaal 57 GP-titels.

Edegem “FITste gemeente”, Kris Govers “FITste schepen”

De gemeente Edegem mag zich het tweede jaar op rij de ‘FITste gemeente’ van de provincie Antwerpen noemen. Burgemeester Koen Metsu en sportfunctionaris Bart Van Heddegem kregen een aantal verkeersborden uit handen van gedeputeerde Bruno Peeters met daarop de titel ‘FITste gemeente 2013’ én ze krijgen een gratis test van het FITteam van de provincie Antwerpen. ‘FITste schepen’ werd schepen Kris Govers uit Merksplas. De verkiezing van de ‘FITste schepen en gemeente’ verloopt op basis van conditietesten die mensen afleggen bij het FITteam van de provincie Antwerpen. Na een test krijgt iedereen een persoonlijk trainingsschema mee waarna er na 12 weken opnieuw een test volgt om te zien of er na de training een verbetering merkbaar is in de conditie.

Gedeputeerde voor sport Bruno Peeters kan zich vinden in het eindresultaat: “In Vlaanderen hebben wielrenners nog steeds een streepje voor. Dat Jan Bakelants na zijn uitzonderlijke prestaties van deze zomer met de titel gaat lopen is dan ook dik verdiend. Ook de prestaties van Yannick Peeters waren buiten categorie en tonen dat de provincie Antwerpen een mooie sporttoekomst heeft. Marijke Van Acker kende een uitzonderlijk debuutseizoen en kreeg vanavond een terechte pluim voor haar talent. Talent is ook iets dat Joël Smets kenmerkte, dat hij bekroond wordt voor zijn hele carrière zal niemand verbazen. Ook proficiat aan FITste gemeente Edegem en FITste schepen Kris Govers, die bewijzen dat Antwerpen niet alleen een topsport provincie, maar gewoon top sportprovincie is!”

De organisatie van de ‘Sportfiguur van de provincie Antwerpen’ is een initiatief van het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van het provinciebestuur, de regionale zenders ATV en RTV, radiozender Radio 2 en met de steun van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), Conrad Consulting en Phlippo Productions.

Foto's Dirk De Smollie Smolderen / Nnieuws.