In Noorderwijk Den Aerd aan de Duipt, kwam in 2017 zo'n 20 hectare open ruimte en bos (15 ha) ter beschikking voor de inwoners, dankzij een samenwerking tussen Kempens Landschap en de stad.

'In het bos waar je o.a. een prachtige beukendreef kan ontdekken, zijn er ondertussen mooie wandel- en/of looppaden aangelegd,'  zegt oppositieraadslid Jan Bertels (Sp.a).  'Het bos leent zich ook voor gebruik als natuurlijk speelbos.

So far so good, een mooi stukje natuur vrij toegankelijk voor iedereen, om te wandelen, spelen, lopen... van de natuur te genieten.

Het bos is voor vele vogel- en diersoorten ook een laatste toevluchtsoord midden een open landschap, ook een plaats waar vele dieren (reeën die er gespot zijn), vertoeven wat het belevingskarakter van het bos versterkt.

Sinds de aankoop en het openstellen van het bos zijn er geen jachtrechten meer toegekend.

Terecht, spelen, wandelen en jagen zijn moeilijk verenigbaar, denk aan de veiligheid. Er is momenteel ook geen 'overlast' (als je dit woord al zou kunnen gebruiken) van bejaagbare diersoorten, in tegendeel de dieren zorgen voor een hoge belevingswaarde voor de talrijke bezoekers van het bos.

Vorig jaar ben ik op de gemeenteraad al eens tussengekomen om geen jachtrecht toe te staan in dit heerlijk stukje natuur. Met succes.

Het huidig schepencollege overweegt echter opnieuw een jachtrecht toe te kennen.

Een betreurenswaardige zaak, onbegrijpbaar.  Daarom : voor eeuwig en altijd, géén jachtrecht op het domein Den Aerd in Noorderwijk', besluit Bertels.

Jan Bertels brengt dit toegevoegd punt op de dagorde van de gemeenteraad van dinsdag 11 februari.  Foto : Den Aerd in Noorderwijk.