De rusthuisprijzen in de Kempen zijn de laatste jaren opvallend gestegen, zo reageert Vlaams Parlementslid Jan Bertels (sp.a). De gemiddelde dagprijs steeg met 7,79 euro tussen 2013 en 2016, wat €237 per maand extra betekent.

Bertels baseert zich hiervoor op de cijfers van de Mara-studie en het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. Gemiddeld is verblijven in een rusthuis het goedkoopst in de gemeente Herselt, waar een kamer 48,61 euro per dag kost, en het duurst in Kasterlee met een gemiddelde dagprijs van 64,04 euro. Al zeggen die verschillen weinig over de kwaliteit.

Zorglast zwaarder

De gemiddelde dagprijs stijgt sterker dan de index van de consumptieprijzen. Een verklaring kan gezocht worden bij prijsaanpassingen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van het uitrustingsniveau van de gebouwen – door de steeds hogere eisen rond duurzaam bouwen- en de uitbreiding van de dienstverlening.

'Betaalbaarheid in gedrang'

De sterke prijzenevolutie baart Jan Bertels zorgen: 'Een kamer in de Kempen kost nu gemiddeld €1.722, een pak meer dan het minimumpensioen voor een alleenstaande werknemer met 45 loopbaanjaren dat 1.212 euro per maand bedraagt.

De minimumpensioenen zijn de laatste 3 jaar met €89 per maand gestegen, wat een pak minder is dan de €237 bij de rusthuizen. Betaalbaarheid wordt zo een dringend probleem', besluit Bertels, die pleit voor een maximumfactuur in de ouderenzorg opdat zorg voor elke Kempenaar toegankelijk blijft.'  (pp-pb)