Op vraag van Peter Verpoorten (Groen) gaat het stadsbestuur voor voormalig stadsarchivaris Jan Goris de titel van erestadsarchivaris aanvragen.  Op de gemeenteraad kreeg het voorstel ook de steun van de N-VA-fractie.  Jan Goris werd stadsarchivaris in 1965 tot hij begin augustus van dit jaar met pensioen ging.

Dr. Goris (73) is auteur van talloze geschiedkundige publicaties.  Jan Goris : “Het was in de beginjaren de tijd dat we amper een fotokopie konden nemen”, blikt hij terug. “Zover stond de technologie toen. Ik heb mijn job altijd heel graag gedaan en kijk er met grote dankbaarheid op terug. Ik heb het volste vertrouwen in mijn opvolger Geerd De Ceulaerde.”  Goris behaalde z'n doctoraat geschiedenis aan de KUL met z'n thesis over de Boerenoorlog in Zuid-Afrika.

Jan Goris haalde de mosterd voor de geschiedenis van de stad Herentals bij E.H. Remi Verellen, destijds professor in het St.-Joizefscollege en later pastoor van het Begijnhof.  De archivaris bundelde alles een overzichtelijk in boekvorm in 1974.

Op de foto :  Jan Goris overhandigt in augustus dit jaar de sleutels van het archief aan nieuwkomer Geerd De Ceulaerde / NNieuws.