Vanmorgen is kunstenaar Jan Jooris op 87-jarige leeftijd overleden. Jan was een kunst- en jazzfreak pur sang. Zoon Roel Jooris schreef een indringende ode : 'Vanmorgen is ons vader ingeslapen,hij heeft zijn strijd gestreden, twee weken geleden nog gevierd op het Gentse stadhuis voor hun diamanten huwelijk en nu dit. Vader, grootvader en overgrootvader, hij zal gemist worden op vele fronten.

Zijn rijkdom was niet wat er op de bank stond maar zijn zeven kinderen, zijn groot hart, zijn talenkennis en zijn vermogen om steeds het goede in mensen te zien, soms teleurgesteld maar steeds strijdend met zijn beste wapen, de kennis over alles en nog wat en de kunst om toch steeds beleefd maar kordaat zijn mening te geven.

Humaan zijn was zijn stokpaardje, zeg maar paard. Velen hebben in het warme Uilenspiegelnest in de Grobbendonkse bossen in de jaren 60-70 uren aan de grote tafel gezeten om wijn te proeven, hun ziel op tafel te leggen (soms bijna letterlijk) of om te kamperen na één of ander optreden in de buurt.

Vele muzikanten zijn daar geweest, zowel nationaal als internationaal, sommigen werden aanschouwd als groten der aarde. Ik hoor hem nog altijd zeggen : 'ik heb geen eigendom maar wel zeven huizen, als de mensen dan vroegen hoe bedoel je,  zei hij : 'Kijk daar lopen ze doelend op ons zijn zeven kinderen.

Trots was hij dat hij ons steeds bijbracht om zo humaan mogelijk te blijven en steeds beleefd te zijn. We zullen hem missen maar moeten er natuurlijk ook zijn voor ons moeder, die gaat ontegensprekelijk een zware tijd tegemoet. Ik ga ook nog wel wat moeilijke dagen krijgen vrees ik,  32 jaar na Hans nu ook vader weg. 

Ik weet dat ik humanistisch (lees zedenleer) grootgebracht ben maar ik kan nu toch even niet laten om te zeggen : 'PA doe de groeten aan Hans, grote Meet grote Peet, kleine Meet en al degenen die je voorgegaan zijn.  Ik weet wel dat er nog genen enen is teruggekomen om te zeggen of het goed of slecht is in den hemel of de hel maar als je ze ziet doe ze de groeten en zeg hen dat ik ze nog steeds mis!'


Dag PA, rust nu maar uit met een lekker Chateauneufke en een goei blueske van al die legendes die we in de Hnita zolder of Middelheim hebben gezien. Ik zal je missen en denk met mij vele anderen bedankt voor alles en tot later'.   Tekst zoon Roel Jooris / foto's Jos Flamand.

Op de foto's zie je Jan Jooris samen met o.a. wijlen minister Willy De Clercq, Willy Taelman, schepen John De Belder, Marcel Tegenbos en de Herentalse voetballegende Eddy Maes / archief Jos Flamand.