Ondernemer Jan Peeters, bekend van de Albert Heijn supermarkten, KFC restaurants, versgroothandel Délidis en de nieuwe Peeters Govers slagerij, ziet alweer nieuwe kansen: hij wordt nu ook producent van innoverende voedingsconcepten.

Ondernemer in sterke merken

Peeters uit Gierle profileert zich als ondernemer in sterke merken. De vier kernwaarden 'vers, bewust, lokaal, persoonlijk' vormen het bindmiddel tussen die merken.

Een buitenstaander zou het paradoxaal kunnen vinden dat een franchisenemer van Albert Heijn en KFC ook met veel passie een ambachtelijke slagersketen in de markt zet, maar het is een valse tegenstelling, benadrukt hij.

Verschillende voedingstrends en -concepten hoeven elkaar niet uit te sluiten: ze kunnen naast elkaar bestaan. Belangrijk is dat mensen bewust een keuze maken in wat ze gaan eten.

"De ene dag kan dat KFC zijn, waarvan je geniet, de volgende dag kan dat een heel bewuste keuze zijn voor iets dat je lekker vindt en gezond is... Je moet die keuzes niet beperken. Een zak chips moet je net zo goed kunnen kiezen in de winkel."

Klanten zijn gasten

Dat ook een multinationale fastfoodketen kan aansluiten bij de vier kernwaarden die Jan Peeters vooropstelt, kan sommige waarnemers verbazen. "Eerlijk gezegd: dat was ook mijn eerste reactie toen KFC kwam aankloppen: dit past niet bij wat ik wil doen.

Maar net als Albert Heijn destijds antwoordden ze: dan ken je ons niet." Peeters wijst erop dat KFC geen fastfoodspeler is, wel een 'quick service' restaurant. En dat is niet hetzelfde.

"Sommige producten duren bij ons anderhalf uur om ze te maken in de keuken. We werken enkel met verse kip. We garen onder hoge druk, waardoor de kip zijn waarde als eiwitrijk voedsel behoudt.

Ook met KFC willen we lokaal relevant zijn: ons inbedden in een omgeving, kijken naar lokale initiatieven, verenigingen, politiek... En KFC spreekt niet over klanten, wel over gasten. Dat was voor mij een eye-opener: alles draait om gastenbeleving. Mensen komen bij ons lachen, huilen, uitpraten..." Zo is niets wat het lijkt.

Incubator voor nieuwe ideeën

Maar nu wil Jan Peeters alweer een stap verder evolueren: de ondernemer in sterke merken wordt ook een ondernemer in sterke concepten. "Met onze versgroothandel Délidis bevoorraden we zowel retail als restaurants, ziekenhuizen, scholen...

Zo krijgen we erg veel input over wat er leeft in de markt, en van daaruit zien we wat de markt nog vraagt. Dat heeft ons ertoe aangezet om zelf een aantal nieuwe concepten te ontwikkelen die perfect in lijn liggen met onze kernwaarden.

Onze deur staat ook open voor mensen met goede ideeën, voor wie we een incubater kunnen zijn om die ideeën tot ontwikkeling te laten komen."

Hoe Albert Heijn en KFC klaar zijn voor de klant en gast van morgen? Met welke vernieuwende producten en concepten Jan Peeters binnenkort op de markt zal komen?

Daar vertelt hij wat meer over op het RetailDetail Food Congress, dat plaatsvindt op donderdag 15 oktober.

Ook toekomstverkenner Stefaan Vandist, Too Good To Go en Lidl betreden er het podium. Het wordt een hybride evenement: een beperkt publiek kan de presentaties coronaveilig ter plaatse bijwonen, in de Stadsfeestzaal in Antwerpen. Anderen kunnen zich aanmelden voor de livestream. Hier kan je tickets bestellen en vind je meer info over het programma. Tot dan!' (RetailDetail)

Foto : Jan Peeters samen met Cha Van Eccelpoel uit Herentals / Nnieuws/ Guy Verellen.