CD&V Herentals organiseerde vanavond in een goed gevuld zaaltje van het Oud Zwembad Noorderwijk haar nieuwjaarsreceptie. Gastspreker was Sammy Mahdi, de nationale jongerenvoorzitter.

'Voor onvermijdelijke negativisten en criticasters, draai ik niet mijn rug naar sommigen van u toe', zegt Jan Snoeys, voorzitter van de Herentalse CD&V afdeling.

'Ik leerde uit de pers dat wanneer je je eigen achterban toespreekt, je niet langer “wetenschappelijk” correct moet zijn. Wat in elk geval wel wetenschappelijk correct is, is dat onze partij nationaal het afgelopen jaar zware klappen kreeg, dat we een nieuwe voorzitter kozen en daarmee vooral een signaal hebben gegeven aan onze partijtop dat het anders moet.

Ik stel vast dat de politiek de moed niet meer heeft om de kiezer en haar achterban een volledige waarheid te vertellen. Het is een ziekte in zowat alle partijen, inclusief de onze.

Vertel je achterban het deel van het verhaal dat ze willen horen, waarmee je zelf scoort en verzwijg vooral zolang mogelijk wat ze niet willen horen.

Of het nu gaat over het publiceren van een lijst met multinationals die geen belastingen betalen, slogans 'alle vreemdelingen' buiten, iedereen een pensioen van €1.500 en iedereen klimaatneutraal, het zijn sloganeske uitspraken die mensen vooral tegen elkaar op zetten en het onbehagen dat leeft versterken.

Het zijn allemaal reële problemen, maar de kiezer verdient meer dan de slogans, de kiezer verdient erkenning van zijn problemen, de kiezer verdient oplossingen die haalbaar zijn, oplossingen die verder kijken dan de volgende ambtstermijn.

De kiezer verdient ook te weten wat niet kan en waarom.

De kiezer verdient een eerlijk antwoord en de kiezer is al evenmin gediend met het telkens beschuldigen van de andere wanneer de harde koude slogans niet gehaald worden.

De kiezer verdient  een midden. Een midden dat mensen en meningen verbindt, een midden dat in deze gepolariseerde tijden waarbij meer en meer mensen enkel naar zichzelf kijken, de medemens centraal stelt.

Een midden dat bij het niet halen van een doelstelling ook eerst kritisch naar zichzelf kijkt ipv de andere te beschuldigen.

Een Christelijke Vlaamse Democratische Partij die warmte brengt in kille dagen. Het is die warmte die wij in 2020 Herentals, Noorderwijk en Morkhoven willen brengen, met aandacht voor onze burgers.

Buurtzorgnetwerken, sociaal engagement, een omgeving die beleving en samenleven bevorderd.

Een warme stad waar iedereen zich thuis voelt. Het afgelopen jaar, hebben we samen met onze coalitiepartner met vallen en opstaan en steile leercurves wat betreft participeren lokaal hard gewerkt aan de toekomst van deze Warme Stad', besluit Jan Snoeys.

Foto : vlnr. Sammy Mahdi en lokale CD&V-voorzitter Jan Snoeys / archief Nnieuws.