Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Janssen Pharma : "Geothermiecentrale schoolvoorbeeld en primeur voor Vlaanderen"

Foto Janssen Pharmaceurtica Beerse

Janssen Pharma Beerse heeft maandag de geothermiecentrale op de plant Turnhoutseweg officieel in gebruik genomen. Als allereerste bedrijf in Vlaanderen pompt Janssen warm grondwater op een diepte van 2,4 kilometer op om de site in Beerse te voorzien van de nodige energie.

Dat vermindert ook de uitstoot van CO2 met 30%.

Onuitputtelijke blijvende energiebron

"De centrale voor diepe aardwarmte is het nieuwe paradepaardje van Janssen Pharmaceutica om het bedrijf nog extra duurzamer te maken", zegt woordvoerder Tim De Kegel. 

"Via een put wordt warm water van ongeveer 85° C opgepompt vanuit een diepe grondwaterlaag van 2,4 kilometer onder de grond. De warmte wordt via een warmtewisselaar aan het grondwater onttrokken en overgedragen aan een warmtenet dat energie levert aan de gebouwen én productieprocessen op de hele site van Janssen Pharmaceutica in Beerse.  Dus heel wat besparingen."

Een logische stap in onze duurzaamheidsstrategie

"Samen met onze partners investeren we in de gezondheid van onze planeet en de mensen die er wonen. Diepe geothermie is hier een voorbeeld van, en bovendien een logische stap in onze overkoepelende duurzaamheidsstrategie, waarbij we de Sustainable Development Goals (SDG’s) centraal stellen in wat en hoe we ondernemen.

Denk bijvoorbeeld aan Plant on a Truck, of aan onze Power Purchase Agreement, waarmee we stroom inkopen die afkomstig is van een windmolenpark in de Noordzee. Dankzij deze overeenkomst gebruiken al onze vestigingen in België én Nederland sinds 1 januari 2020 uitsluitend groene stroom. Janssen tekende in 2023 ook de Green Deal Duurzame Zorg, een initiatief van de Vlaamse overheid, waarmee we ons engageren om samen met andere partners in de zorgsector te werken aan de verduurzaming van de zorg.

Het Janssen geothermieproject is tot stand gekomen mede dankzij de financiële steun vanuit Vlaanderen (het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen ) en vanuit de Europese Unie (1,5 miljoen € van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, EFRO Vlaanderen)."

 

Turnhoutseweg, Beerse, België

Foto Janssen Pharmaceurtica Beerse

Deel dit artikel