Vanmorgen gaf Vlaams Minister-president Jan Jambon het officiële startschot voor de eerste diepe geothermieboringen op de Campus van Janssen Pharmaceutica in Beerse.

De boringen gaan 2,4 km diep en zullen water van minstens 85°C oppompen, dat via een warmtenet de gebouwen en bedrijfsprocessen op de Campus zal voorzien van warmte en koeling.

Janssen Pharmaceutica is het eerste bedrijf in Vlaanderen dat volop inzet op diepe geothermie. Dankzij het diepe geothermieproject kan het bedrijf haar CO2 uitstoot met 30% verminderen.

Ook in aanwezigheid van tal van vertegenwoordigers van de Federale en Vlaamse overheid, provinciale en lokale besturen, energiebedrijven en industrieorganisaties wordt vandaag het officiële startschot gegeven voor de eerste diepe geothermieboringen op de Campus van Janssen Pharmaceutica in Beerse.

De Campus in Beerse is de grootste site van Janssen Pharmaceutica in België. Het bedrijf doet er aan onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen, heeft er twee farmaceutische fabrieken en huisvest er tal van globale diensten, samen goed voor een populatie van ongeveer 4.000 medewerkers.

Janssen telt in België in totaal meer dan 5.100 medewerkers, verspreid over verschillende sites in Beerse, Geel, Olen, Merksem en La Louvière. Janssen Pharmaceutica maakt deel uit van het wereldwijde gezondheidszorgbedrijf Johnson & Johnson.

30% minder CO2 uitstoot

Door warm water met een temperatuur van minstens 85°C op te pompen vanop 2,4 km diepte verwarmt Janssen Pharmaceutica via een warmtewisselaar haar slim warmtenet; het eerste Vlaamse warmtenet van de 4de generatie dat vorig jaar werd aangelegd op de Campus in Beerse.

Dat warmtenet (dat bestaat uit 3,5 km buizen) voorziet zowel gebouwen als productie- en onderzoeksketens van warmte en koeling. Dit garandeert een duurzame oplossing, want de technologie is nagenoeg CO2-neutraal én quasi onuitputtelijk.

"Berekeningen wijzen uit dat we rond 30% van onze CO2-uitstoot besparen. We spreken over een jaarlijkse besparing van zo'n 15.900 ton CO2.", zegt Stef Heylen, Managing Director van Janssen Pharmaceutica.

Duurzaamheid als bedrijfsstrategie

"Ons geothermie project is erg belangrijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen maar onze ambitie gaat verder dan onze eigen impact. We zijn het eerste bedrijf in Vlaanderen dat volop inzet op geothermie en hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor andere Vlaamse geothermieprojecten", zegt Stef Heylen.

"En daar blijft het niet bij. We hebben onlangs een langetermijncontract getekend voor afname van 100% groene elektriciteit via een off-shore windpark op de Noordzee en er wordt binnenkort op de site van Janssen Pharmaceutica in Geel een windturbine in gebruik genomen.

Ook in de bedrijfsprocessen wordt volop gewerkt aan circulaire technologie en zogenaamde 'green chemistry', waar vandaag al fundamentele besparingen én hergebruik gebeuren van solventen en zeldzame grondstoffen", zegt Stef Heylen.

Duurzame én strategische investering

Het geothermieproject kost 40 miljoen euro. De investering wordt voor een groot deel gedragen door het J&J CO2-fund, maar verschillende partners zijn fundamenteel geweest in de realisatie van het project.

Het geothermieproject bij Janssen Pharmaceutica komt tot stand mede dankzij de financiële steun van het Vlaams Energie Agentschap (6 miljoen €), het Agentschap Innoveren en Ondernemen (2 miljoen €) en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (1,5 miljoen €) en dankzij de medewerking van de betrokken overheidsinstanties en beleidsmakers op lokaal, regionaal en provinciaal niveau.

Over Janssen, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson

'Bij Janssen werken we aan een toekomst waarin ziektes tot het verleden behoren. Wij zijn de 'Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson' en we zetten ons dagelijks in om patiënten waar ook ter wereld een betere toekomst te bieden.

Dat doen we door ziektes te bestrijden met wetenschappelijk onderzoek, de toegang tot geneesmiddelen te verbeteren en met passie hoop te creëren.

Onze focus ligt op de medische domeinen waar we het grootste verschil kunnen maken, zoals cardiovasculaire & metabole ziekten, immunologie, infectieziekten & vaccines, neurowetenschappen, oncoloie en pulmonale hypertensie.' (tdk)