Johnson & Johnson kondigt vandaag aan dat een primair kandidaat-vaccin tegen COVID-19 ontwikkeld is.  'Het gaat om een baanbrekende nieuwe samenwerking met het Amerikaans ministerie van volksgezondheid (U.S. Department of Health & Human Services), en toezegging om wereldwijd één miljard vaccins te leveren voor gebruik in nood door pandemie', zegt Tim De Kegel, woordvoerder Janssen Pharmaceutica in Beerse.

'Ons hoofdonderszoekscentrum in het Nederlandse Leiden en onderzoeksteams in Beerse hebben een kandidaat-vaccin ontwikkeld.'

Janssen Pharmaceutica en Johnson & Johnson verwachten fase 1 klinische studies op mensen met het kandidaat-vaccin uiterlijk in september 2020 te starten.'

Johnson & Johnson verwacht fase 1 van klinische studies van het primair kandidaat-vaccin op mensen uiterlijk in september 2020 te starten.

Een verwacht dat de eerste partijen van een vaccin tegen COVID-19 voor gebruik in nood begin 2021 beschikbaar zullen zijn.

Dit betekent een aanzienlijk versneld tijdspad in vergelijking met het typische ontwikkelingsproces van een vaccin.

Johnson & Johnson/ Janssen Pharmaceutica zzullen gebruik maken van haar gevalideerde vaccin platform en zet haar wereldwijde middelen waar nodig in, inclusief personeel en infrastructuur, om zich op deze inspanningen te focussen.

De additionele capaciteit zal bijdragen aan de snelle productie van een vaccin en zal de levering van meer dan één miljard doses van een veilig en effectief vaccin wereldwijd mogelijk maken.

Johnson & Johnson is van plan de productie op eigen risico spoedig te beginnen en is voornemens een betaalbaar vaccin voor gebruik in nood door pandemie zonder winstoogmerk voor het publiek beschikbaar te maken.

Paul Stoffels, M.D., Vice Voorzitter van het Uitvoerend Comité en Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson zegt: "We waarderen het vertrouwen van de Amerikaanse overheid en de steun voor onze R&D-inspanningen enorm.

Ons wereldwijde team van deskundigen heeft onze onderzoeks- en ontwikkelingsprocessen tot ongekende intensiteit opgevoerd en onze teams werken onvermoeibaar samen met BARDA, wetenschappelijke partners en wereldwijde gezondheidsautoriteiten.

We zijn erg blij dat we een primair kandidaat-vaccin hebben geïdentificeerd uit de constructen waar we sinds januari aan werken.

Sneller dan gebruikelijk wil Johnson & Johnson een fase 1 klinische studie starten in september 2020. Op basis hiervan zullen de klinische gegevens over veiligheid en werkzaamheid naar verwachting tegen het einde van het jaar beschikbaar zijn.

Dit zou het mogelijk maken om begin 2021 te beschikken over batches vaccins bedoeld voor gebruik in nood.

Ter vergelijking: het typische ontwikkelingsproces van een vaccin omvat een aantal verschillende onderzoeksfasen die 5 tot 7 jaar duren, voordat een kandidaat zelfs voor goedkeuring in aanmerking komt.

Het COVID-19 vaccinprogramma maakt gebruik van Janssen bewezen AdVac® en PER.C6® technologieën die het mogelijk maken om snel nieuwe kandidaat-vaccins te ontwikkelen en de optimale kandidaat-vaccins op grotere schaal te produceren.

Ook ons Ebola-vaccin is ontwikkeld en geproduceerd met deze technologie, alsmede onze Zika, RSV en HIV-vaccin kandidaten die zich in fase 2 of fase 3 klinische studies bevinden.'

De antivirale screening wordt uitgevoerd in samenwerking met het Rega-Instituut voor Medisch Onderzoek (KULeuven) in België.

Zoals aangekondigd in februari 2020, hebben Johnson & Johnson en BARDA nauw samengewerkt met partners van over de hele wereld om Janssens collectie van antivirale moleculen te screenen om het onderzoek naar potentiële COVID-19 behandelingen te versnellen.

COVID-19 behoort tot een groep virussen genaamd coronavirussen die de luchtwegen aanvallen.

Er is momenteel geen goedgekeurd vaccin, behandeling of genezing voor COVID-19.

Voor meer informatie over Johnson & Johnson's meervoudige aanpak van de bestrijding van de pandemie kunt u terecht op: http://www.jnj.com/coronavirus

Janssen Pharmaceutica maakt deel uit van Johnson & Johnson. Foto Johnson & Johnson.