Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (Janssen Pharmaceutica) is bijna klaar met de doorslaggevende studie naar het coronavaccin van Johnson & Johnson.

Dat is veel vlugger dan verwacht, legt de Belgische nummer twee van het bedrijf Paul Stoffels uit in "De afspraak".

"De eindmeet voor ons vaccin is in zicht. We hebben een heel grote studie lopen in drie continenten, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. We hebben daarbij 40.000 mensen in geïncludeerd. We zijn gestopt met includeren omdat de incidentie zo hoog is.

De transmissie is drie keer groter dan we verwacht hadden. Daarom kunnen we met minder patiënten een heel degelijke studie hebben. We gaan proberen om tegen midden januari tot resultaten te komen. Dat is binnen ongeveer een maand", zegt Stoffels in "De afspraak".

Tussen midden en eind januari zal de studie afgerond worden.

"Het vaccin zal dan door de goedkeuringsautoriteiten moeten goedgekeurd worden. In de VS gebeurt dat met de FDA. Daar duurt dat ongeveer een maand. Hopelijk krijgen we begin maart de goedkeuring in de VS en daarna redelijk snel in Europa.

Tegen eind maart of april zullen we kunnen vaccineren op grote schaal."

Stoffels verwacht dat het vaccin ook in maart of april zal kunnen worden ingezet in België." (VRTNWS)  Foto's Nnieuws / Guy Verellen.

De productiecapaciteit is op verschillende sites ter wereld, in afwachting van de resultaten, wel al enorm verhoogd.

De Janssen plant in Beerse zal de distributiehub voor Europa worden.