Op de productiesite van Janssen Pharmaceutica in Geel start vandaag zondag een nieuw productieproces om op zeer korte termijn het acute tekort aan desinfecterende handvloeistof in de Belgische ziekenhuizen aan te vullen.

De noodproductie komt tot stand in nauwe samenwerking met de federale overheid, Zorgnet-Icuro, het UZ Leuven, en het UZ Gent en andere bedrijven zoals Filliers en Caldic Belgium.

Ziekenhuizen gebruiken desinfecterende handvloeistof voor een groot aantal activiteiten, waaronder het uitvoeren van operaties.

In België is er momenteel zo'n 20.000 liter desinfecterende handvloeistof nodig om aan de vraag van verschillende zorginstellingen te voldoen.

In verschillende hospitalen zullen de beschikbare reserves volgende week al uitgeput zijn.

In overleg met de overheid en verschillende (universitaire) ziekenhuizen onderzocht Janssen hoe zo snel mogelijk aan de acute vraag naar desinfecterende handvloeistof voldaan kon worden.

Nieuw productieproces in chemische productiesite in Geel : leveringen aan ziekenhuizen nu dinsdag

'Omdat Janssen momenteel geen desinfecterende handvloeistof produceert, werd beslist hiervoor een nieuw productieproces in de chemische productiesite in Geel op te starten.

Stef Heylen, Managing Director Janssen Pharmaceutica:

'De vestiging van Janssen in Geel laat een snelle start van een nieuwe productie conform alle kwaliteits- en veiligheidsregelgevingen toe.

Dankzij de vrijwillige inzet van een groot aantal medewerkers is het bovendien mogelijk de noodproductie naast de normale productie van andere essentiële geneesmiddelen te organiseren.

De bevoorrading van andere geneesmiddelen voor patiënten komt dus niet in het gedrang.  De snelle productie is mogelijk dankzij een nauwe samenwerking met andere bedrijven.

Caldic Belgium is één van de hoofdleveranciers van de grondstoffen voor de pharmaceutische productie van Janssen Pharma in Geel en zal voor de ontsmettingsalcohol productie extra volumes pharmaceutische ethanol en andere componenten op korte termijn ter beschikking stellen voor Janssen Pharma.

Vanaf zondag start Janssen de productie van 'batches' van 5.000 liter en vult deze in hanteerbare vaten van 10 en 20 liter af.

Als alles volgens plan verloopt, zal de desinfecterende handvloeistof vanaf dinsdag kunnen geleverd worden aan het UZ Gent en het UZ Leuven, waarna ze verder binnen het ziekenhuis- en zorgnetwerk verdeeld zullen worden.

Hoogwaardig laboratorium in Beerse om coronatesten uit te voeren

Tegen eind van de week komt bij Janssen Pharmaceutica in Beerse een hoogwaardig laboratorium om coronatesten te onderzoeken. Dat heeft een topman van de Johnson & Johnson groep waartoe Janssen behoort zondag gezegd.

Op die manier zouden in ons land meer testen kunnen worden gedaan dan de 2.000 per dag die er nu gebeuren.

Over Janssen, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson

'Bij Janssen werken we aan een toekomst waarin ziektes tot het verleden behoren. Wij zijn de farmaceutische bedrijven van Johnson & Johnson en we zetten ons dagelijks in om patiënten waar ook ter wereld een betere toekomst te bieden. Dat doen we door ziektes te bestrijden met wetenschappelijk onderzoek, vindingrijk de toegang tot geneesmiddelen te verbeteren en door met hard werken hoop te creëren. Onze focus ligt op de medische domeinen waar we het grootste verschil kunnen maken, zoals cardiovasculaire & metabole ziekten, immunologie, infectieziekten & vaccins, neurowetenschappen, oncologie en pulmonale hypertensie.

Janssen Pharmaceutica NV is één van de 'Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson'.